El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, s'ha referit aquest dilluns a l'increment de les tarifes elèctriques i ha denunciat "el poder polític que tenen moltes empreses energètiques" i que la millor manera d'entrar en els seus consells sigui "haver estat ministre".

En unes declaracions fetes a SER Catalunya, el vicepresident i candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat ha al·ludit al fet que les tarifes elèctriques s'hagin incrementat considerablement durant els últims dies, coincidint amb una demanda de consum més alta per la tempesta Filomena. "Hem de denunciar la capacitat de poder polític que tenen moltes empreses energètiques", ha afirmat Aragonès abans d'afegir que el sorprèn "que la millor escola per entrar al consell d'administració" d'aquestes companyies "sigui haver estat ministre", tant del PP com del PSOE.

Segons el vicepresident, "això és una mostra que la política és influenciable" i que aquestes mateixes companyies energètiques "busquen fer pressió política sobre un mercat regulat". Aragonès ha lamentat, en aquest sentit, les denominades "portes giratòries" de càrrecs polítics que, en acabar els seus mandats, són designats membres de consells d'administració d'empreses energètiques o d'altres tipus, o bé passen a ocupar alts càrrecs en aquestes.

ERC, com a exemple

Per això ha explicat que ERC té un codi ètic que "fem complir" i "si els meus companys després d'exercir funcions públiques han de tornar a les seves vides professionals, ho han de fer sense utilitzar la capacitat d'influència en el seu sector". Aragonès ha demanat que tots els partits tinguin el mateix nivell de "autoexigència" que el que té ERC en aquesta matèria, i també s'ha mostrat molt rotund en rebutjar els casos de corrupció que afecten alguns partits.

"No és que vulguem escampar ombres de dubte", ha puntualitzat sobre l'actuació de determinats líders polítics, "és que els casos Pujol, 3%, Gurtel i altres són una realitat", i ha subratllat que "si hi ha perjudici sobre les finances públiques, les institucions s'han de personar (en les causes judicials) per recuperar fins a l'últim euro".

S'ha reafirmat, en aquest punt, en les seves declaracions contra la "sociovergència" (pactes entre socialistes i convergents), en retreure, amb la vista posada en el que ha passat en l'últim ple de la Diputació de Barcelona, com els dos espais polítics es puguin protegir davant de casos de presumpta corrupció. "Si en algun moment hi hagués algun indici que algun responsable d'ERC pogués haver estat en una situació similar, faríem una baixa temporal, obriríem una investigació i col·laboraríem amb les autoritats", ha assegurat.