Missatge de Pere Aragonès des de Madrid: qui té pressa és el PSOE, però no ERC. Després de reunir-se aquest dilluns amb els grups republicans al Congrés i el Senat, el vicepresident del Govern ha reiterat que el que els preocupa a ells és el “contingut” de l’hipotètic acord. “Les presses que pugui haver-hi no són les nostres presses”. Si és possible, s’haurà de concretar “en els propers dies i setmanes”. Aquesta posició contrasta amb la dels socialistes, que volen una investidura efectiva abans de Nadal.

En una atenció als mitjans davant del Congrés dels Diputats, un dia abans de la seva constitució i de la segona reunió PSOE-ERC, el coordinador nacional republicà ha reclamat que hi hagi un “acord sòlid i amb garanties”. En aquest sentit, ha defensat que “és millor un bon acord que un acord ràpid”. Per part dels republicans hi haurà “voluntat d’entesa”, però també “fermesa”. El més important, ha insistit, és el contingut.

De visita a Madrid, Aragonès ha tornat a deixar clares les condicions d’ERC per una entesa: “Construir la via per a resoldre políticament un conflicte polític a través d’una mesa de negociació entre dos governs, sense vetos sobre les propostes; que tingui un calendari i garanties de compliment”. Per tot això, el dirigent republicà ha reclamat una “negociació sincera i honesta”. Ha expressat la seva “total confiança” en l’equip negociador d’ERC, conformat per Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové.

“No es pot tancar en una reunió”

En uns termes idèntics s’ha expressat el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, que ha avisat que una possible entesa “no es pot tancar en una reunió”. En aquesta línia, ha dit que no “dilataran artificialment” les negociacions, però que tampoc no miraran tota l’estona el rellotge. “No ens lliguem a uns temps determinats”, ha defensat. Ha assegurat que hi ha “pressions externes que no són les nostres”.

De la mateixa manera, el cap de files a Madrid ha evitat entrar a valorar l’estat de les negociacions, més enllà de constatar que continuen en el no. “La millor manera de fer política és no telegrafiant les reunions, no entrar en el soroll”, ha justificat Rufián “De nosaltres no veureu aquesta mena de coses”, ha reiterat.

Presidència del Congrés

A 24 hores de la sessió constitutiva de les Corts espanyoles, Gabriel Rufián ha descartat participar de la votació perquè Meritxell Batet repeteixi com a presidenta del Congrés. "Esquerra mai no ha participat de la votació d'un president del Congrés", ha recordat el portaveu republicà. El passat maig, de fet, els quinze diputats d'ERC van votar nul a la votació de la presidència. En canvi, juntament amb JxCat, van votar pels dos membres de Podemos de la Mesa.