Pere Aragonès presentarà dimarts la proposta de referèndum "a l'escocesa", a les portes de la campanya de les eleccions catalanes. El president de la Generalitat es reunirà al matí amb el director de l'Institut d'Estudis d'Autogovern, Joan Ridao, i compareixerà a les 12.30 hores per presentar l'informe per encaixar la votació a la Constitució espanyola, segons consta a la seva agenda i ha avançat Catalunya Informació. És el resultat d'un procés que va començar a l'octubre de l'any passat, quan Aragonès va apostar per impulsar un referèndum acordat "a l'escocesa" i va anunciar que encarregaria a l'Institut d'Estudis d'Autogovern un informe per plantejar els camins jurídics concrets per a dur a terme la proposta.

Després d'analitzar l'informe elaborat per un grup d'experts sobre l'acord de claredat, el president va anunciar que es decantava per "un referèndum sobre la independència de Catalunya realitzat entre la ciutadania de Catalunya". Així, el Govern va escollir la primera de les propostes que plantejava l'informe, un "referèndum d'inici" que posés en marxa el procés d'independència —que després s'hauria de desplegar—. "Un referèndum a l'escocesa en què la ciutadania es pugui pronunciar amb un  o un no a la independència i, a partir d'aquí, s'iniciï el camí que ha de portar a la implementació del resultat", segons va detallar, insistint en la idea que la voluntat és que sigui acordat.

L'informe de l'acord de claredat

La proposta escollida apareixia a l'informe com a "referèndum d'inici al territori subestatal". "Aquest tipus de proposta consistiria, per exemple, a consultar la ciutadania de Catalunya sobre la conveniència que el Parlament iniciés un procés de reforma constitucional que podria contemplar la independència i/o una nova acomodació en el si de l'Estat", explicava el text. A partir d'aquí, Aragonès va encarregar a l'Institut d'Estudis d'Autogovern un nou informe per plantejar els camins jurídics per dur a terme la proposta.

El president va admetre que la implementació del resultat, com destacava l'informe dels experts, pot comportar vies que no són l'opció del Govern —com la consulta a la resta de l'Estat—. De fet, el mateix informe dels experts deixava clar que un dels arguments esgrimits en contra d'aquesta proposta era que "la Constitució no pot emparar la celebració de referèndums que tinguessin per objecte una eventual secessió d'un territori de l'Estat". És a dir, que caldria una reforma constitució i el preceptiu referèndum de ratificació a tot l'Estat. En aquest sentit, Aragonès va assegurar que el fonamental era si hi ha voluntat d'acord o no, que, en primer lloc, es faria la consulta a la ciutadania de Catalunya i després s'estudiarien les vies legals i constitucionals per implementar-ho.

Poc més d'un mes per a les eleccions

Segons la informació avançada per Catalunya Informació, Aragonès presentarà aquest dimarts l'informe de l'Institut d'Estudis d'Autogovern per encaixar el referèndum a la Constitució. L'estudi aposta per la via escocesa i no marca un mínim de participació ni de percentatge de vot per validar-ne els resultats.

La presentació tindrà lloc a les portes de la campanya electoral, que començarà el divendres 26 d'abril. És més, tindrà lloc a falta de poc més d'un mes per a les eleccions, que seran el 12 de maig. En aquest sentit, el PP ha denunciat Aragonès davant la JEC per "ús partidista" de la Generalitat. Va ser dissabte, quan els populars van assenyalar que ERC ha utilitzat els comptes de la Generalitat per a "publicitat institucional partidista".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!