La sisena onada accelera quan falta menys d'una setmana per Nadal. Tot i que ja fa setmanes que la covid està en fase d'expansió a Catalunya, està sent molt més ràpida durant els últims dies, amb els indicadors epidemiològics que augmenten a gran velocitat. Tot i que en les últimes hores s'han registrat uns 4.200 contagis, xifra molt menor que les que s'han notificat durant tota la setmana, la incidència acumulada ha crescut gairebé 50 punts en només un dia i el risc de rebrot avança a passes de gegant, de la mateixa manera que l'Rt. A més, la situació als hospitals cada dia és més complicada. En les últimes hores s'ha superat el llindar de 300 pacients a les UCI. Davant aquesta situació el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, convocarà els presidents autonòmics, tot i que no s'espera que s'apliquin més restriccions contra la covid per les festes de Nadal. Més aviat seran recomanacions. 

Ahir, es va poder celebrar una alta als hospitals de Catalunya, motiu pel qual el total d'ingressats s'ha reduït, encara que mínimament. Aquesta solució ja no es repeteix avui i tornen a augmentar tant els ingressats com els pacients a les UCI. Concretament, hi ha 6 llits més ocupats als centres per malalts de covid, i 11 crítics més a les unitats de cures intensives. D'aquesta manera, el total de pacients als hospitals s'incrementa fins als 1.144 i les UCI ja superen la barrera dels 300 malalts, concretament 307. És a dir, 66 i 65 més que fa tot just una setmana, respectivament.

Lluny de fa un any  

Aquestes xifres, tot i que preocupants perquè feia molts mesos que no es registraven, són encara lluny de les dades que es registraven fa un any, quan encara no havia començat la campanya de vacunació a Catalunya. Cal tenir en compte que bona part dels nous ingressos corresponen a persones d'entre 60 i 69 anys que encara no s'han posat la tercera dosi, que ja es veu com a una eina essencial per lluitar contra la pandèmia i la nova soca. Les autoritats sanitàries han fet una crida a aquesta franja d'edat perquè es protegeixi com més aviat millor amb la dosi de reforç. Els últims dies, la Comissió de Salut Pública l'ha aprovada per als més grans de 50 i també per a tota la població vacunada amb AstraZeneca. 

El risc de rebrot és un dels indicadors protagonistes aquestes últimes jornades. Ahir ja es va situar per sobre dels 1.000 punts, cosa que no es veia des del mes de juliol passat i sota els efectes de la cinquena onada. I avui ha augmentat en 122 punts, fins als 1.132. En només una setmana, el risc de rebrot ha crescut de manera exponencial: 654 punts en set dies. Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l'Rt o índex de contagi se situa en 1,73, un 0,08 més que ahir. És a dir, cada 100 persones en contagien 173 més. 

Incidència desbocada

A més del risc de rebrot, l'altre indicador que creix significativament dia rere dia és el de la incidència acumulada, essencial per veure l'evolució de la pandèmia. Concretament, segons Salut, aquesta és avui de 674,31 casos per 100.000 habitants a 14 dies. Des d'ahir, ha crescut gairebé 50 punts per segon dia consecutiu, un increment molt preocupant. Si ens fixem en la seva evolució l'última setmana, l'increment és de 271 punts en 7 dies. 

Pel que fa als positius diaris, si ahir es va superar la barrera dels 7.000 casos, gairebé prop dels 8.000, amb 7.798 positius arreu de Catalunya, avui aquesta xifra és molt més reduïda. Concretament, se n'han notificat 4.276 nous casos. Durant tota la setmana, s'han registrat xifres molt altes i aquesta reducció es deu al fet que durant el cap de setmana es fan menys proves diagnòstiques. Amb els d'avui, el total de casos des que va esclatar la pandèmia augmenta fins a 1.119.341. L'única petita dada positiva d'avui és que no s'ha registrat cap mort per covid durant les últimes 24 hores. Durant tota la pandèmia, han mort 24.305 persones a Catalunya. 

L'índex de positivitat se situa en l'11,34%, una xifra que supera amb escreix el 5%. Aquest límit el fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que el considera un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control.

Campanya de vacunació 

Per altra banda, la por a la variant òmicron, l'obertura de la vacunació als infants d'entre 5 i 11 anys i, especialment, l'obligatorietat del certificat covid per accedir a bars i restaurants ha fet que la campanya de vacunació s'hagi animat les últimes setmanes a Catalunya. En les últimes hores s'han posat 10.615 primeres dosis, 1.664 segones i 13.635 terceres. En total, a Catalunya hi ha 6.169.991 persones amb la primera dosi, 5.380.627 amb la segona i 6.024.782 amb la vacunació completa. Pel que fa a la dosi de reforç, ja la porten 1.406.575 persones. 

D'aquesta manera, més del 77,9% de la població catalana ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid, segons ha informat Salut. Un 68% té la segona dosi i el percentatge de vacunació completa és del 75,8%. Aquestes dades augmentaran els dies vinents gràcies a la vacunació dels nens. De moment, porten la primera dosi un 4,5% dels infants d'entre 5 i 11 anys. La seva campanya de vacunació va començar dimecres passat.

A la imatge principal, una UCI de l'Hospital del Mar  / Carlos Baglietto