El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès ha respost les acusacions de la politòloga Astrid Barrio d'una manera contundent. Barrio havia acusat ERC de no tenir cap candidat fins al número 10 "amb cognoms d'origen castellà" per les pròximes eleccions catalanes.

"Pere Aragonès i Garcia. Orgullós de ser nét de l'Antonio i la Juana, de Palomares (Almeria), i d'estar ben acompanyat en una llista tan diversa com el país", ha respost el vicepresident republicà. El vicepresident Aragonès, doncs, ha respost d'aquesta manera i per enèsima vegada les crítiques de caire etnicista que l'unionisme tracta d'etzibar. 

Barrio havia aprofitat un article de l'exlíder republicà al Congrés Joan Tardà a El Periódico en què denunciava les vulneracions de drets dels migrants a l'Estat espanyol per acusar la formació independentista de menysprear "els altres catalans".

Aragonès, el candidat d'ERC

Aragonès va ser escollit per ERC com a candidat a la presidència de la Generalitat el passat 20 de novembre després de rebre 2.343 signatures d’aval vàlides, que representen un rècord en la història del partit —superant les 2.105 signatures aconseguides per Oriol Junqueras a les eleccions europees del 2019.

A la candidatura per Barcelona, Laura Vilagrà i l'actual president del Parlament, Roger Torrent, acompanyaran el vicepresident a la llista. A les altres circumscripcions la diputada Raquel Sans va aconseguir 341 avals vàlids per Tarragona; la secretària adjunta, Marta Vilalta, 225 per Lleida; i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, 284, per Girona. En tots els casos, s’ha aconseguit el suport de més del 10% de les persones militants a la federació en qüestió.

Per aquestes eleccions, els republicans ja van decidir trencar amb Demòcrates, qui ja ha escollit en primàries a Toni Castellà com a candidat, i demanar la dimissió del vicepresident primer del Parlament, Josep Costa (JxCat), acusant-lo d'haver-se reunit amb "l'extrema dreta independentista" en haver participat en una reunió organitzada per Donec Perficiam, plataforma creada per set exsecretaris nacionals de l'Assemblea que van dimitir perquè volien incidir més com a entitat en la campanya del 14-F.