El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la legalitat i la "solidesa jurídica" de l'aval de l'Institut Català de Finances (ICF) davant de les fiances imposades pel Tribunal de Comptes a la trentena d'exalts càrrecs del Govern per l'acció exterior entre el 2011 i el 2017. El president no veu que hi hagi "cap motiu perquè els instruments d'aval siguin rebutjats". 

Aragonès s'ha mostrat confiat en el fet que tant el Tribunal de Comptes com el Consell de Garanties Estatutàries acceptaran l'aval de la institució. "Són plenament legals, d'acord amb un decret llei del qual tothom reconeix la seva solidesa jurídica", ha insistit el president. Per altra banda, aquesta setmana vinent el Parlament votarà el decret del Govern que preveu la creació del fons que ha d'avalar l'ICF, segons recorda l'ACN. 

El president Aragonès ha aprofitat la seva visita a Terrassa per defensar que la Generalitat doni "la protecció que jurídicament pertoca a persones que han actuat en l'exercici del seu càrrec i d'acord amb la llei". Segons Aragonès la protecció dels servidors públics del Govern català ha existit en el passat i ho seguirà fent en el futur. També ha qualificat de "persecució política" i d'"inquisició econòmica" la reclamació del Tribunal de Comptes.  

Agraïment i reconeixement

Durant la roda de premsa del president Aragonès posterior a la seva visita a Terrassa ha estat preguntat per la dimissió de tres membres de la direcció de l'ICF el dilluns passat, abans que el conseller d'Economia, Jaume Giró, anunciés que el Govern desistia d'utilitzar l'Institut Català de Finances per cobrir els avals del Fons Complementari de Riscos. Els tres que van dimitir eren independents, Francesc Casas, Mercedes Domingo i Virgínia Verger, tots escollits mentre Oriol Junqueras era conseller d'Economia. El seu mandat, com el de la resta de la junta, estava exhaurit des de l'1 de juliol, però estaven pendents de renovació.

Aragonès s'ha limitat a "agrair a tothom la tasca que s'està duent a terme a qualsevol dels organismes públics". El president ha fet una menció especial a les persones que conformen el consell d'administració de l'ICF, considera que "han fet una tasca molt important els darrers anys. Només puc tenir paraules d'agraïment pel seu compromís".

Illa exigeix explicacions 

El líder de l’oposició, Salvador Illa, ha demanat explicacions al Govern per la dimissió dels tres membres de la direcció de l'Institut Català de Finances (ICF). El socialista ha exigit "transparència" i destaca que, malgrat que s'han de respectar les decisions personals que han portat als tres dimissionaris a deixar el càrrec abans de la votació sobre l'aval dels 5,4 milions d'euros, és una llàstima que aquestes no s'hagin donat a conèixer abans.

 

Imatge principal: El president Pere Aragonès durant la seva visita a Terrassa / Jordi Bedmar