"La situació política a Catalunya no podrà començar a normalitzar-se fins que la gent que està empresonada i exiliada per una causa política no pugui asseure's a una taula de negociació". Així s'ha expressat el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, en una conferència a la Cambra de Comerç, on ha defensat que no es pot tenir una taula de negociació "amb una cadira a l'Estat i l'altra a Lledoners, a Brussel·les o a Ginebra". 

Tot i això, el vicepresident ha defensat el diàleg obert entre l'Estat i la Generalitat els últims mesos perquè assegura que cal anar a "rascar fins a l'últim euro". En aquest sentit, ha confirmat que la setmana que ve la Generalitat enviarà una "representació tècnica" a la comissió de finançament autonòmic per tal de "constatar els incompliments". També ha recordat que el proper dia 25 hi haurà una cimera bilateral d'economia amb el govern espanyol on el seu departament reclamarà 7.605 milions d'euros d'incompliment. 

Ara bé, ha deixat clar que l'Estat "s'equivoca si creu que canviarem les aspiracions" per una millora en el finançament. "Nosaltres anirem sempre a rascar fins a l’últim euro per poder destinar-lo a polítiques públiques, però això no és bescanviable pel dret a l’autodeterminació", ha reivindicat.

"Tindrem pressupostos"

El vicepresident també s'ha mostrat convençut que el Govern podrà aprovar els pressupostos i que seran uns "bons" comptes i ha fet una crida als grups parlamentaris, amb els quals s'obriran converses aquesta mateixa tarda, a encarar-ne la negociació "amb mentalitat oberta i positiva" perquè ha assegurat que "el país ho necessita". La intenció del Govern és que el projecte pressupostari estigui aprovat abans d'acabar l'any.

Preguntat pels assistents al dinar organitzat per la Cambra de Comerç sobre si ERC donarà suport als pressupostos de l'Estat a canvi del suport del PSC a Catalunya, Aragonès ha defensat que aquest "sistema d'intercanvi" era "vàlid fa 10 anys" però que ara ha d'anar acompanyat d'alguna cosa més. 

En aquest sentit, ha assegurat que és "contradictori avalar el procés judicial contra el president d'un partit", en referència a Oriol Junqueras, però en canvi demanar el seu suport als pressupostos. Per tot això, ha defensat que "no podem extreure els pressupostos de la política general" i que les dues coses hauran "d'anar en paral·lel". 

"L'autodeterminació és l'única sortida"

El vicepresident també ha aprofitat la conferència per defensar el dret a l'autonomia de Catalunya i la necessitat de "tenir eines d'Estat i obertura al món". Aragonès també ha defensat que Catalunya vol ser "una peça fundadora de la Unió Europea federal que volem" i no "una província d'aquest estat perifèric". 

El republicà també ha aprofitat la conferència per reivindicar el paper d'Oriol Junqueras i denunciar la situació dels presos polítics, però també del referèndum de l'1 d'octubre. "L'1-O és el moment fundacional d'autodeterminació col·lectiva", ha reivindicat, tot defensant que "l'autodeterminació és la sortida" i que "només votant ens entendrem, sense amenaces ni cops de porra".