El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat en una entrevista al diari El País que "la millor manera d'evitar qualsevol temptació" de qüestionar els resultats de les eleccions és posposar la data del 14-F i poder votar "amb seguretat i llibertat".

Tot i que ha afirmat que el Govern està preparat pel 14-F i ha fet "tota la feina necessària des del punt de vista logístic i amb aval dels experts", la situació pot complicar-se. "Les mesures poden ser insuficients si les condicions sanitàries són extremadament dures, i ho són", ha dit. Segons Aragonès, mantenir la data "pot afectar el nivell de participació" i els magistrats del TJSC "defensen raons d'oportunitat política i no tant la qüestió jurídica".

La participació en les eleccions del 14-F

El vicepresident de la Generalitat s'ha fixat com a objectiu evitar que la pandèmia de Covid-19 a Catalunya causi una abstenció elevada en les eleccions catalanes: "Volem la participació més alta possible". Aragonès ha rebutjat establir un percentatge mínim de participació per considerar legítims els resultats, cosa que considera que seria "temerari".

Budó Aragonès govern 19/I Ruben Moreno

El vicepresident Pere Aragonès ha afirmat que el Govern està preparat pel 14-F i ha fet "tota la feina necessària des del punt de vista logístic i amb aval dels experts". / Ruben Moreno

A més, ha rebutjat aprovar un nou decret, "sobretot després de veure que els magistrats defensen raons d'oportunitat política i no tant la qüestió jurídica". Sobre si ell votarà per correu, ha dit: "És una de les coses que estem considerant, depenent de la situació epidemiològica. Caldrà assegurar que Correus, com se'ns ha dit, ofereix tots els mitjans materials".

Ha sostingut que les persones que estiguin en una mesa electoral estaran protegides perquè s'aplicaran els protocols: "Però insisteixo que la millor garantia és ajornar els comicis. Una altra vegada una decisió dels tribunals interfereix en decisions de la política catalana".

El PSC i pactes post-electorals

"Ens trobem amb una Fiscalia que hauria de representar l'interès general, però de vegades representa el de l'Estat, i que va demanar mantenir la data del 14 de manera cautelar", ha lamentat durant l'entrevista. Aragonès ha assegurat que els socialistes tenen un interès en què les eleccions se celebrin el 14 de febrer: "El president Pedro Sánchez parla el dia abans que el tribunal es pronunciï i diu clarament que les eleccions no es poden moure".

Per altra banda, el vicepresident ha rebutjat pactar amb el PSC després de les eleccions, perquè "ha deixat molt clar que mai donarà suport a un Govern que doni suport a la independència" i un liderat per ERC sí que ho farà, ha dit Aragonès. En canvi, ha mantingut que la CUP pot encaixar en aquest eventual Govern, en què considera que ha de participar més, i sobre pactar amb JxCat ha dit: "No estem en política per fer el que ens vingui de gust sinó el que és més útil pels ciutadans de Catalunya. Hi ha opcions de construir un futur per a aquest país i això sí que em ve de gust".