El nou acord entre el govern espanyol i Ciutadans per tirar endavant la pròrroga de l'estat d'alarma ha complicat les relacions amb ERC. Després de més d'una setmana de converses i negociacions, els republicans lamenten que el president Pedro Sánchez hagi preferit pactar amb Cs a acceptar les seves condicions i veuen perillar l'esperit de la investidura. Així ho ha avisat el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, durant el debat a la cambra baixa, i ho ha reiterat el coordinador nacional del partit i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en declaracions a la premsa. 

 

Malgrat això, des de Martorell, on s'ha desplaçat per visitar les instal·lacions de la Seat, Aragonès ha avisat Sánchez que els compromisos de la investidura, com la taula de diàleg, s'han de mantenir. "No ho entendríem de cap altra manera", ha avisat el dirigent republicà, que ha emplaçat el govern espanyol a pronunciar-se sobre aquesta qüestió. 

Per altra banda, Aragonès ha explicat que van estar negociant amb el PSOE fins al "darrer moment", però que finalment Sánchez va decidir escollir Ciutadans perquè "era més barat". "Això no és neutral", ha avisat. El republicà també ha lamentat que no arribessin les concrecions i ha defensat que "son ells els que han decidit que a ERC no li quedi altra opció que mantenir-se en el no".

Tot i això, no ha tancat la porta a tornar a negociar una nova pròrroga si es compleixen les seves condicions, entre les quals hi ha el retorn de competències, un permís laboral retribuït per a les famílies amb menors o persones grans a càrrec o que els ajuntaments puguin fer servir el superàvit. A més, els republicans reclamen posar data a la mesa de negociació durant la desescalada.