Ja han passat unes hores des de la trobada entre el Govern de la Generalitat i el govern espanyol; una trobada que ha portat molta cua. La polèmica, des de 24 hores abans de la reunió, no era al voltant dels temes que es tractarien, sinó al voltant de qui serien les persones que seurien a la taula

En una entrevista a RAC1, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha certificat que els membres de Junts que es van proposar per anar a la taula de diàleg —Jordi Puigneró, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras—, tindran un paper en el procés de negociació. 

 

Amb aquestes declaracions, el president ha deixat clar que el fet que no hagin volgut seure a la primera trobada de la taula no els deixa sense paper rellevant. Aragonès ha subratllat que hi ha procés de negociació més enllà de les trobades físiques entre els dos governs. 

En la mateixa línia, el president ha insistit que els membres que vulguin seure a la taula han de ser necessàriament del Govern, ja que "qui representa Catalunya és el seu govern".

Trobada amb Puigneró

Aragonès ha citat aquest dijous al matí el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, per informar-lo sobre els detalls de la mesa de diàleg, ja que Junts no hi va voler participar. El president ha explicat que la trobada amb Puigneró és per donar-li "tota la informació necessària" de la reunió, per parlar de com han anat les coses els darrers dies i per decidir com enfocar els propers passos del diàleg amb el govern espanyol.

També ha assegurat que després de la reunió amb Sánchez, i després de la mesa de diàleg, va trucar al líder d'ERC, Oriol Junqueras, per explicar-li com havia anat tot. 

La darrera taula

Preguntat sobre per què a la darrera taula de diàleg amb l'Estat, quan Quim Torra era president, hi van participar membres de fora del Govern i ara no, Aragonès ha subratllat que es va fer perquè "en aquell moment es va decidir que hi podia haver alts càrrecs del govern i diputats, recordo que era final de legislatura i que el govern canviava al cap de molt poc temps". Ha deixat clar que el context no era el mateix, ja que en aquella reunió Quim Torra ja havia anunciat la seva intenció de dissoldre el Parlament.

Aragonès ha recalcat que des de fa setmanes havia deixat clar als seus socis de JxCat que a la taula de diàleg només hi havien de seure membres del Govern i "tenia un compromís" del vicepresident Puigneró i del secretari general de Junts, Jordi Sànchez, "que treballarien perquè això fos així".

Però dimarts al matí, just abans que el Govern aprovés els noms de la seva delegació, Jordi Sànchez li va trucar per transmetre-li la proposta de JxCat, que Aragonès no va acceptar. 

 

Foto principal: El president Pere Aragonès aquest dimecres després de reunir-se amb Pedro Sánchez / Sergi Alcàzar