Des de la capital de l’Estat, amb les converses interrompudes per les eleccions anticipades i a l’espera d’una investidura positiva, Pere Aragonès ha fet una nova crida al diàleg. “Hem de sortir tots de la nostra zona de confort i apostar clarament pel diàleg”, ha defensat el vicepresident Pere Aragonès aquest dimecres al Centre Cultural Blanquerna de Madrid, on ha presentat l'exposició Azorín i Catalunya. De Joan Maragall a Lluís Companys. Es per això que, en un moment en què Pedro Sánchez necessitarà sí o sí la participació dels republicans per continuar a la Moncloa, li ha reclamat que superi la "paràlisi política". Li ha recordat que la solució passarà perquè els catalans decideixin.

En la seva intervenció, Pere Aragonès ha admès que el camí estarà replet de dificultats i obstacles. Malgrat tot, ha recordat que el conflicte polític només es resoldrà per vies polítiques. “Hem fet alguns passos. El contingut de l’anomenada Declaració de Pedralbes demostra que és possible començar a encausar el conflicte polític des de la política”, ha reivindicat. “La política requereix diàleg, negociació, escoltar-nos per acostar les posicions allunyades”, ha insistit.

Ha situat el conflicte català com un conflicte "entre legitimitat democràtica i legalitat vigent". En aquest context, el vicepresident del Govern ha reivindicat “l’oportunitat per sortir de la paràlisi” i de la “zona de confort” de cadascú per a dialogar. “No pot continuar així indefinidament”, ha advertit l’adjunt a la direcció d’Esquerra, que ha subratllat que “el diàleg no vol dir en cap cas renunciar a les conviccions i posicions”. De fet, ha afegit, el diàleg és “el millor senyal que confies en les teves conviccions”. 

El dirigent republicà ha recordat que, quan Lluís Companys estava a la presó acusat de rebel·lió, Azorín va anar a vistar-lo. “Quants Azorín d’avui en dia han anat a visitar els presos polítics per a confrontar idees diferents i estendre aquests ponts de diàleg?”, s’ha preguntat. “Com més difícils són les condicions, més necessaris són aquests ponts”, ha afirmat.

Aprofitant que estava a Blanquerna, sis anys després de l’assalt feixista, Aragonès ha volgut enviar “un missatge de tolerància i defensa de la democràcia enfront la intolerància”.