El candidat d'Esquerra, Pere Aragonès, defensa que el seu partit és l'únic que pot liderar els consensos més amplis. D'entrada, amb el seu encara company de Govern i, a la vegada, el rival directe amb qui s'enfrontarà pel vot independentista: Junts per Catalunya.

En una entrevista a la Cadena Ser, assegura que tenen més similituds de les que els mateixos polítics de Junts es pensen: "Junts, quan parla de superioritat, diu un referèndum acordat amb l'Estat i també és el que diem nosaltres. La proposta no està tan allunyada del que diu ERC".

Així doncs, es mostra pràctic i concreta què demana el seu electorat: "La societat catalana el que vol és resoldre les coses d'una forma acordada per ambdues parts. I podem fer un debat si li convé a aquest país sobre la independència o no. Ara bé, quan anem a la concreció, veiem que no hi ha tantes diferències. El que volem és un lideratge", ha dit reiterant el missatge cap a Junts.

Tothom hi cap menys el PSC

No seran uns comicis d'àmplies majories i, per tant, més que de programes polítics, bona part de les entrevistes als candidats se centren en l'interès pels pactes després del 14 de febrer.

Aragonès també té clar que les enquestes aniran en la línia dels acords: "Volem superar l'esquema de Govern amb una visió més àmplia. Coincidim que els presos han d'estar al carrer i hem de defensar una solució basada en el referèndum i això interpel·la ERC, Junts, PDeCAT, els Comuns i la CUP. Representa uns amplis consensos dels quals els socialistes es van excloure". I és en aquest objectiu on considera que els republicans són els únics que ho poden liderar.

Ometen un govern del tripartit o la presència d'ERC en els darrers mandats perquè el que persegueix Aragonès és la presidència. Per això, vol diferenciar la incidència que han tingut en els mandats dels darrers temps i es desmarquen d'un on l'ordre jeràrquic dels governants sí que condicioni el resultat final: "Ara hi ha una oportunitat que hi hagi una presidència d'ERC, això és un canvi de paradigma els darrers 40 anys que hem viscut, tot canvia".

La campanya és molt diferent a la dels acords que poden haver arribat al Congrés amb el PSOE, però Esquerra reitera, una vegada més, que les diferències entre un objectiu i l'altre són ben diferents. I Aragonès tanca files: "La nostra vocació és governar Catalunya, no l'Estat". Idea clara, tothom menys Illa.