El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, s'ha reunit aquest dimarts amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i l'exdiputat Raül Romeva a la presó de Lledoners, segons ha avançat l'ACN i ha confirmat aquest diari. Aragonès ha abordat amb l'exvicepresident i l'exconseller les negociacions amb el PSOE, en una conversa on també han valorat els resultats del congrés nacional d'ERC, celebrat el cap de setmana passat.

Els republicans i els socialistes continuen negociant la investidura de Pedro Sánchez, a l'espera de la petició de l'Advocacia de l'Estat a les al·legacions al Suprem per la sentència de l'1-O. Des d'ERC admeten que només queden serrells i concrecions per acabar de tancar l'acord i que la investidura podria ser la setmana de Reis.

Aquest mateix dilluns, la portaveu nacional del partit, Marta Vilalta, va exigir, per reprendre les negociacions amb el PSOE, s'havia de complir la sentència del TJUE sobre Junqueras, tot i que va acceptar contactes discrets amb els socialistes, i es va negar a acceptar que acabi en paper mullat pel president del seu partit. ERC considera que Junqueras hauria de ser posat en llibertat i que s'hauria d'anul·lar el judici.

En la mateixa línia, el vicepresident Aragonès va reclamar aquest dissabte, en l'obertura del congrés de la formació, que cal aprofitar la "magnífica oportunitat" d'obrir una nova "etapa" de diàleg i negociació entre el Govern i el govern espanyol, però va avisar que per fer-ho és necessari que "la política desplaci la repressió". 

Pel que fa als resultats del congrés que ERC va celebrar aquest passat cap de setmana, la militància del partit va avalar l'estratègia de diàleg dels republicans sense renunciar a cap via per arribar a la independència. De fet, un 93% dels vots emesos va ser favorable i només va haver-hi 19 vots en blanc i 20 en contra. Alhora, la militància va acceptar que el mateix Junqueras i Marta Rovira poguessin allargar el seu mandat al capdavant del partit quatre anys més.

Per la seva banda, el president del Govern, Quim Torra, també ha visitat els presos de Lledoners (els mateixos Junqueras i Romeva, a més de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn) i a Mas d'Enric (Carme Forcadell).