El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha instat Junts per Catalunya a fer el primer pas i plantejar un nom per presidir el Parlament després de la sentència condemnatòria de Laura Borràs. “Amb l’alcaldessa de Vic tinc una excel·lent relació, però seran els grups parlamentaris i JxCat en primer lloc els que puguin posar noms sobre la taula perquè la resta de formacions puguem valorar”, ha dit en declaracions al canal El9TV mentre estava de visita a Vic. Aragonès ha insistit que cal superar la “situació d’interinitat” a la institució i ha defensat que hi hagi un president independentista. “Hi ha molta gent que pot estar al capdavant”, ha afegit. Tal com ja va avançar ElNacional.cat el passat 2 de març, en els cercles de Junts per Catalunya pren força el nom de l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, com a candidata per postular al lideratge del Parlament en substitució de Laura Borràs, però ara per ara la presidenta suspesa no té cap intenció de renunciar.

Borràs, indignada, demana la seva restitució

La presidenta suspesa del Parlament va replicar divendres a tots els partits que reclamen un relleu a la presidència de la cambra, inclòs el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que si volen acabar amb la interinitat "que ells van provocar" la tornin a restituir immediatament de les seves funcions. Després de la sentència condemnatòria del TSJC, Borràs es va mostrar "indignada" amb tothom que utilitza els "atacs de l'Estat" en benefici propi. "Estic indignada amb aquest independentisme que col·labora amb l'Estat del qual es vol independitzar i, en canvi, atropella drets i llibertats que reclama per alguns, però que ja li va bé que aparquin rivals polítics", va afegir.

Borràs va lamentar que el 28 de juliol la Mesa del Parlament la va "desposseir" de les seves funcions de presidenta abans del judici. I va insistir que en ser una interinitat que "ells han provocat", la poden deixar de tenir. També va replicar al president Aragonès que ella és independentista després que el cap de l'executiu català hagi desvinculat la sentència del TSJC de la repressió i de l'1-O.

Algunes veus de Junts també aposten per un altre nom

L'advocada i membre del Comitè de Garanties de Junts, Magda Oranich, ha reclamat aquest matí que Junts presenti una nova candidatura a presidir del Parlament: "qui tingui més vots, qui vulgui o qui compleixi els pactes anteriors. Però jo com a ciutadana demano que s'acabi aquesta interinitat i es resolgui el problema dins del Parlament", ha assenyalat Oranich als micròfons de Catalunya Ràdio. En paral·lel, la membre del Comitè de Garanties de Junts ha tornat a insistir que, si fos ella, ja hauria dimitit i ha expressat dubtes que el de Borràs sigui un cas de 'lawfare': "No m'atreveixo a dir-ho. Jo tinc el meu criteri personal, però ja m'han insultat prou", ha afirmat Oranich.