El debat públic sobre el cas Laura Borrás tot just acaba de començar, després que aquest dijous es fes pública la sentència, qui s'ha pronunciat aquest dissabte al matí ha estat la presidenta de la comissió de garanties de Junts, Magda Oranich, qui ha afirmat que, des del seu punt de vista, Junts hauria de "proposar un nou candidat a la presidència del Parlament". "Jo crec que els partits polítics han de pactar i buscar una nova presidència, no podem tenir una presidència interina en la segona institució més important de Catalunya. Es com jo crec que acabarà", ha afirmat a El Suplement de Catalunya Ràdio.

"Jo crec que s'ha de buscar un nou president al Parlament, és la segona institució del país i necessitem que hi hagi una presidència que no sigui interina i és el que jo demano com a ciutadana. En aquests moments és més rellevant la institució que la persona", ha afirmat. En la mateixa línia l'advocada i presidenta de la comissió de garanties de Junts ha reafirmat el que ja va dir aquest divendres i que va generar una onada de crítiques i insults. "Jo si em trobés en aquesta situació, dimitiria", ha dit. Oranich presideix la comissió que, en cas de sentència ferma, hauria de decidir sobre el futur de Borràs al capdavant del partit, i ha explicat que, "per ara", no serà expulsada de Junts i que ara "el problema greu" és si vol seguir sent o no presidenta del Parlament.

Oranich ha tornat a parlar sense pèls a la llengua, com acostuma a fer, i ha explicat que des del seu punt de vista el procés judicial contra Laura Borràs "no es va iniciar com una persecució". "Tot va començar per una altra investigació i després es va trobar això, no hi ha persecució inicialment, però el que jo no sé és si més tard, en veure de qui es tractava, s'ha fet alguna cosa més o especial al judici", ha afirmat. Per altra banda, Oranich també ha recalcat que a Borràs no se l'ha condemnat per fraccionar factures i creu que els delictes jutjats es poden englobar "dins el concepte de corrupció". "No se l'ha condemnat per fraccionar pagaments, sinó que la sentència diu que amb el fraccionament i tot el que hi havia en els pagaments, a més es falsificaven documents per manipular concursos. Això vindria ser un tipus de corrupció, no en tinc cap dubte, deixant de banda qui ho hagi comès".

En la mateixa línia ha explicat que ella "no s'atreveix" a qualificar el judici sota el concepte de lawfare. "El lawfare jo només l'havia vist en delictes polítics i no m’atreviria a dir si això ho és". Oranich també ha explicat per què el jutge ha recomanat un indult parcial de la pena. "Han recomanat l’indult perquè les penes de malversacions estan molt castigades al codi, massa i així ho veuen els jutges, però llavors com que el tribunal no pot baixar la pena perquè és la que hi ha, demanen l’indult parcial", ha explicat. Oranich també ha destacat que hauria de ser la presidència del partit qui expulsés Borràs, i no la comissió de garanties de Junts.

Borràs demana la seva restitució

La presidenta suspesa del Parlament, per la seva banda, va replicar a tots els partits que reclamen un relleu a la presidència de la cambra, inclòs el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que si volen acabar amb la interinitat "que ells van provocar" la tornin a restituir immediatament de les seves funcions. Després de la sentència condemnatòria del TSJC, Borràs es va mostrar "indignada" amb tothom que utilitza els "atacs de l'Estat" en benefici propi. "Estic indignada amb aquest independentisme que col·labora amb l'Estat del qual es vol independitzar i, en canvi, atropella drets i llibertats que reclama per alguns, però que ja li va bé que aparquin rivals polítics", va afegir en una entrevista a RAC1.