El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acompanyat aquest divendres l'exsecretari general de Vicepresidència i Economia Josep Maria Jové al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on se l'investiga pel referèndum de l'1 d'octubre de 2017, i ha lamentat que "cada vegada hi ha més repressió contra un posicionament democràtic com és la independència de Catalunya".

En una atenció als mitjans, Aragonès ha dit que el sobiranisme no renunciarà "mai" als seus objectius, que són fer de Catalunya un estat independent "de forma pacífica, democràtica i cívica malgrat els invents de la Fiscalia", en referència a les acusacions del ministeri fiscal a la causa de l'1-O al Tribunal Suprem.

Aragonès ha assegurat que Jové és "una persona compromesa políticament amb la justícia social i la independència" i que si té una causa oberta amb la justícia és "perquè no poden fer-ho contra dos milions de persones". Ha defensat que l'ara diputat d'ERC al Parlament és "una persona honesta que ha treballat com ningú per l'honestedat i ètica a les administracions públiques" i que s'ha vist sotmès a un procediment "injust" i a una investigació policial "totalment denunciable" en què s'han vulnerat drets com el de la intimitat, ha afirmat. També ha criticat la "indefensió" que suposa que la causa de l'1-O estigui repartida en diferents jutjats.

Per a Aragonès, Jové ha esdevingut el "cap de turc d'una repressió que no poden fer contra dos milions de persones". "Els qui defensem una verdadera separació de poders no ens rendirem per molts processos judicial que s'obrin, sentències que hi pugui haver i embargaments que puguin fer", ha conclòs el vicepresident, que aconseguiran els seus propòsits "amb determinació, pacifisme i voluntat de grans majories".

Demana "coratge" al govern espanyol

Aragonès ha aprofitat per demanar “coratge” al govern espanyol perquè encari un escenari de diàleg amb la Generalitat. Ha advertit que “una reivindicació política no es pot resoldre per la via penal o judicial” i ha reclamat a l’executiu socialista que eviti “el que han fet altres governs com el del PP”. “L’única solució és dialogada, democràtica, i no afrontar-ho allunya en el temps la solució, però tard o d’hora haurà d’arribar”, ha assegurat.

Per això, ha considerat “un error” que l'Estat no vulgui recuperar la interlocució amb l’executiu català després que el president de la Generalitat, Quim Torra, demanés per carta una reunió amb el president en funcions del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez.