Després de 19 reunions entre el Govern i PSC, les negociacions s'intensifiquen. Aquest mateix divendres, el president Pere Aragonès i el líder socialista Salvador Illa han mantingut una conversa telefònica, i s'han emplaçat a reunir-se d'aquí a poc. Encara no hi ha ni dia, ni hora, ni lloc, però la trobada serà "com més aviat millor". Així ho ha assenyalat la portaveu socialista Alícia Romero en una roda de premsa després d'unes jornades de treball del Govern Alternatiu celebrades al parador de Cardona. Això sí, també ha advertit que ERC ha d'acceptar les seves propostes, com l'ampliació de l'aeroport del Prat, el rellançament del macroprojecte Hard Rock o la realització del Quart Cinturó, la ronda del Vallès. "El Govern ha d'acceptar la realitat: que té 33 diputats i això t'obliga a moure't, cedir i negociar", ha reblat la dirigent socialista.

Ahir a la nit el president Aragonès va enviar un missatge a Salvador Illa, i aquest matí s'han trucat per telèfon i s'han emplaçat a "buscar a les seves agendes el millor moment per trobar-se". Segons ha explicat Alícia Romero, encara no hi ha data, hora ni lloc, però que "s'han emplaçat a trobar-se com més aviat millor". Els socialistes agraeixen el "gest" i esperen que "serveixi per a desencallar algun aspecte o acostar posicions". En qualsevol cas, recorden que "el president té capacitat de decidir". I no es mouen del 'tot o res' pel que fa a les propostes.

En aquest sentit, Alícia Romero ha recordat que ells ja han cedit, perquè no proposaran mesures sobre tots els àmbits i que les que presenten sí que volen que siguin incorporades. "La seva visió minoritària no es pot imposar. El Parlament ha aprovat avançar en aquests projectes i cal que el Govern estigui receptiu", ha assegurat la portaveu del PSC al Parlament. I ha reblat en aquest sentit: "De marge de negociació, sempre n'hi ha. El Govern ha de decidir si vol aprovar els seus pressupostos amb el PSC, i, si vol, si accepta les nostres mesures". Si no, ha recordat, Aragonès "té altres possibilitats i les explorarà", en referència a la represa de les negociacions amb Junts per Catalunya.

El Govern, més optimista

La negociació pels pressupostos continua en marxa i contrarellotge, especialment en el cas d’ERC i el PSC de Salvador Illa. Però segons la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, l’acord entre republicans i socialistes podria arribar "en qüestió d'hores o dies”, i tot i que reconeix que ja s’han utilitzat “tots els eufemismes” en la negociació, aquesta es troba en la recta final: “A Catalunya sempre anem a últim minut, però els pressupostos són prou importants perquè es resolguin en les pròximes hores o dies”. En una entrevista a TV3, Vilagrà ha volgut destacar que des del Govern fa setmanes que es treballa perquè s'aprovin els pressupostos, i també que ja s’ha arribat a un acord amb el PSC per unes 170 propostes que suposen més diners per al departament de Salut i reduir les llistes d’espera de dependència. Tot i aquest gran nombre d’acords, sobre la taula també hi ha projectes com el Hard Rock o la carretera B-40, que són cabdals pel partit d’Illa i generen més conflictes. Amb tot, la número dos del president Pere Aragonès ha considerat que seria “irresponsable” que per una proposta en què no hi ha acord, aquests pressupostos no s’aprovessin.