Crida a la unitat. El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha defensat aquest dissabte en la seva intervenció al Consell Nacional del partit celebrat a Igualada que la mobilització conjunta de l'independentisme del proper dijous 19 de gener —molt a prop d'on tindrà lloc la cimera hispanofrancesa— ha de servir per convertir "la calamitat" de l'Estat —que, a parer de Turull, busca "enterrar el procés i solemnitzar-ho a la cimera"— en una "gran oportunitat per reactivar els grans actius de l'independentisme: la mobilització i la unitat". En paral·lel, Jordi Turull ha sostingut que ha de ser un revulsiu per "deixar clar que aquí no s'ha acabat res i que serem els catalans els qui acabarem el procés quan fem efectiva la independència".

En la seva intervenció, el secretari general de la formació juntaire ha convidat a les files del partit a ser "transmissors de l'esperança" i reivindicar que estan "decidits a fer un país lliure". En aquesta línia, Turull ha indicat que se sumen "sense cap condició ni matís" a la mobilització del dijous i que, des de Junts, no seran "còmplices del desànim, ni de la resignació, ni de passar pàgina". A més, el mandatari de Junts considera que "encara hi ha més motius" enguany per manifestar-se que l'any 2017: "Llavors, ja parlàvem de l'espoli fiscal, de la manca d'inversions i execució d'aquestes, de la manca de respecte a la nostra llengua i a les nostres institucions; però és que durant aquests més de cinc anys s'ha constatat tot el que ha fet l'Estat per anul·lar i reprimir allò que diem els catalans a les urnes". Entre els exemples que ho provarien, Turull ha fet referència a l'operació Catalunya, a l'espionatge i a la repressió. "El govern espanyol ha fet veure que plovia i alguns ho han arribat a justificar. Per tot plegat, queda clar quina mena d'estat és i s'evidencia que n'hem de sortir", ha reblat. 

Junts, a ERC pels pressupostos: "El 'tu ja m'entens' no serveix"

Davant els consellers nacionals, el secretari general Jordi Turull també ha abordat els pressupostos catalans de 2023, un altre dels temes que ocupa l'agenda política. L'exconseller ha fet bandera de l'actitud de "fermesa i treball constant" del seu partit en la negociació i ha subratllat que mantenen la mà estesa a ERC, tot i que ha lamentat "l'estratègia de negociació laberíntica i perdigonada" de l'executiu republicà. "Deien que érem el soci prioritari pels comptes, però immediatament van arribar a un acord amb els comuns on inclouen mesures que topen amb les nostres. Ara també volen pactar amb els socialistes i hi ha coses que són absolutament incompatibles amb nosaltres, com la renúncia a l'acció exterior", ha declarat. Segons Turull, Esquerra Republicana els demana "adhesió" sense que els republicans acceptin "temes cabdals" per a Junts als quals "no hi podem renunciar", com una "fiscalitat justa", "posar fi a l'espoli fiscal", "ajuts per reduir la factura energètica" o l'impuls de "grans infraestructures no renyides amb les polítiques de respecte al medi ambient".

"De la mateixa manera que nosaltres no hem demanat la lluna, no ens poden demanar adhesió perquè sí", ha alertat el secretari general juntaire. Paral·lelament, Jordi Turull ha anunciat que prendran la decisió de si votar o no a favor dels pressupostos "en funció del conjunt dels comptes i pensant en el progrés i benestar de la gent". Això no obstant, carrega contra el fet que el Govern de Pere Aragonès vulgui "dividir en tres parts" els pressupostos, "una per acontentar" respectivament a comuns, socialistes i ells. "Venim escaldats de l'incompliment de l'acord de Govern i per això els diem que el tu ja m'entens no serveix amb nosaltres", ha destacat Turull. El secretari general de Junts ha urgit, doncs, Aragonès a "assumir la responsabilitat" que li pertoca i "implicar-se en la negociació" per triar quin "model vol escollir": "El que proposa un model de país ambiciós, just i lliure, que aposta per l'1-O; o el que aposta pel cafè para todos i busca anestesiar la mobilització de la gent".

 

Missatge a Llarena: "Ens veurem a Europa"

Sobre la reforma del Codi Penal i l'escrit que aquest dijous va emetre el jutge Pablo Llarena, Jordi Turull ha criticat "l'activisme polític" que exerceix la "cúpula judicial" amb l'objectiu de "reprimir els grans actius de l'independentisme". "Llarena expressa opinió política quan no li pertoca i fa de legislador quan tampoc li correspon, el seu escrit és un avís terrible als qui encara estan pendents de judici o els que estem pendents de revisions de sentència", ha asseverat amb contundència. En aquest sentit, el secretari de Junts per Catalunya ha volgut adreçar un missatge a la justícia espanyola: "Els presos polítics del partit —Rull, Forn, Sànchez i ell mateix— li diem a la cúpula judicial que ens veurem a Europa i que som al costat del president Puigdemont en la seva batalla per derrotar l'Estat".

Encara en aquesta matèria, Turull ha reafirmat que hi ha una "persecució descarnada de la cúpula judicial" contra l'independentisme i que, després de dos anys de "fer bullir l'olla, la pastanaga del reencuentro s'ha evaporat". "El govern autoanomenat com el més progressista de la història no ha fet cap proposta per Catalunya i l'Estat segueix anant contra la peça de caça major, que és Puigdemont", ha precisat. Novament, Jordi Turull ha instat a convertir "la calamitat" de la "repressió" i de la "presa de pèl del reencuentro" en una oportunitat per "reactivar" l'independentisme.

 

Les municipals, "claus" per a Junts i sintonia amb Marc Castells

El Consell Nacional d'aquest dissabte a Igualada ha comptat amb la presència de Marc Castells, alcalde de la capital de l'Anoia, que s'ha encarregat de donar la benvinguda a tots els presents. Castells, que aquesta mateixa setmana ha anunciat que repetirà com a cap de llista i que es presentarà sota la marca de Junts per Igualada, ha fet un gest més d'aproximació als juntaires, amb qui es troba a prop d'un acord per integrar-los a la seva candidatura local: "Tenim tres objectius de futur: sumar, sumar i sumar, perquè quan sumes, guanyes per a la gent i pel país". El batlle igualadí s'ha adreçat als consellers nacionals per dir-los que "esteu a casa" i que ell també se sentia "a casa". Aquestes paraules van en la línia del que Marc Castells ja va traslladar en l'anunci en què confirmava que aspira a la reelecció, que és que se sent "còmode" prop de l'òrbita de Junts i que té una "molt bona amistat" amb Laura Borràs i Jordi Turull. En la seva intervenció, el secretari general de Junts per Catalunya ha afirmat que les paraules de "sumar" de Castells "formen part de l'ADN" del partit.

En relació amb les eleccions municipals, Turull ha volgut presentar a la seva formació com "un partit de convicció municipalista que surt a guanyar". "Sense maig, no hi ha octubre: si volem octubre, el maig ens ha d'anar molt bé i hem de veure els comicis com una gran oportunitat per ser presents a tots els racons del país per servir més i millor a tots els catalans", ha declarat. En aquesta línia, l'exconseller ha fet èmfasi en la batalla a Barcelona: "Alguns se les prometien felices fins al punt d'ignorar-nos. Ara, amb Trias, la pel·lícula ha canviat molt: guanyarem Barcelona, sent el tractor i la punta de llança al servei del país".