El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la pràctica totalitat del seu executiu assistirà dissabte a la manifestació de la Diada convocada per l'ANC. Al vespre del mateix dissabte, se celebrarà l'acte institucional, que tindrà com a fil conductor la figura de Pau Casals i la seva defensa de Catalunya amb motiu del 50 aniversari del discurs que va pronunciar a les Nacions Unides. "Serà una jornada d'autoafirmació d'una Catalunya plural i diversa", ha assegurat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

L'acte institucional, que organitza conjuntament el Govern i el Parlament, tindrà com a lema la frase de Casals "Som fulles d'un mateix arbre, i l'arbre és la humanitat".

 

L'agenda institucionals, que s'allargarà tres dies, arrencaran dijous a El Vendrell, ciutat natal de Casals, amb el lliurament de les Medalles d'Or de la Generalitat, a Arcadi Oliveres -a títol pòstum- i l'oceanògrafa Josefina Castellví. Divendres hi haurà el lliurament de la Medalla del Parlament, que enguany s'ha atorgat a les víctimes de la repressió contra l'independentisme. També divendres hi haurà el tradicional discurs del president.

Finalment, dissabte, el Govern participarà al matí a l'ofrena floral al monument a Rafael Casanova, i posteriorment, a l'acte institucional davant la tomba del president Josep Irla al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. 

A la tarda la major part del Govern, amb l'excepció del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, responsable del dispositiu de seguretat de la jornada, acudirà a la manifestació convocada per l'ANC i al vespre hi haurà l'acte institucional a Montjuïc, davant de les Quatre Columnes de Puig Cadafalch.

Aquest acte, sota la direcció artística de Marta Bayarri i la direcció musical de Jofre Bardagí, té com a objectiu "mostrar la diversitat, pluralitat i voluntat de progrés de la cultura i la nació catalana", segons ha explicat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, que ha afegit que es tracta d'un acte pensat per reflectir el país sencer, amb intervencions artístiques que "són representació d'una societat on les singularitats individuals conviuen i creen el conjunt".

Al llarg del cap de setmana una trentena d'edificis del Govern farà una jornada de portes obertes i la majoria de museus tindran l'entrada gratuïta.

 

A la imatge principal, l'acte institucional de la Diada del 2019. a les portes del Palau de la Generalitat / Sergi Alcàzar