El president del Govern, Pere Aragonès, formularà una proposta "molt més àmplia" per l'autodeterminació, més enllà de l'independentisme, durant el debat de política general al Parlament, que tindrà lloc l'última setmana de setembre. Així, Aragonès considera que "és l'hora d'una proposta inclusiva de solució del conflicte polític i que permeti que a la ciutadania de Catalunya se la tracti com a major d'edat", segons ha assegurat en una entrevista a l'ACN. Una iniciativa que serà "àmplia i inclusiva", alhora que el Govern està "obrint la carpeta antirepressiva" amb l'Estat espanyol, segons el president. "Soc molt perseverant, i seguiré amb una via àmplia que inclogui aquelles persones que creuen que els conflictes polítics es resolen deliberant, escoltant i prenent decisions a les urnes", ha reiterat. 

D'altra banda, el cap del Govern presentarà en aquest debat d'inici de curs propostes "concretes" davant un context que considera crític pel "patiment que estan tenint cada vegada més famílies per arribar a final de mes", amb una inflació desbocada i creixent en plena crisi energètica. Aquestes iniciatives s'han de concretar amb els comptes del 2023, amb el qual l'executiu aspira a impulsar les transformacions que es va marcar a l'inici de la legislatura: verda, social, feminista i de compromís democràtic.

Pressupostos: amb qui es pactaran? 

De fet, Aragonès també s'ha referit als pressupostos, pels quals ha situat la CUP i En Comú Podem com a socis preferents i com a "aliances més coherents" per a negociar-los. Tot i que el curs passat es va treballar per aprovar-los amb els cupaires, fent valer la majoria independentista al Parlament de Catalunya, finalment van ser els de Jèssica Albiach qui van donar els vots necessaris perquè aquests tiressin endavant. Per això mateix, des de la CUP ja s'han mostrat crítics amb el Govern i han assegurat que els socis reals, efectius, no són pas ells, sinó els comuns i també el PSC.

Amb tot, però, el president Aragonès no es planteja pactar amb el PSC per als comptes perquè tenen "projectes de país diferents" i el seu objectiu és arribar a un acord "amb qui sigui més coherent amb el projecte i els compromisos de la ciutadania". Per això, descarta el PSC, ja que "hi ha altres models de societat i de país que no són els nostres, i seria molt difícil arribar a un acord", ha raonat. Per tot plegat, "no tindria cap mena de sentit" anar a buscar als de Salvador Illa si el Govern té "alternatives" que permetrien un pressupost "més coherent i d'acord amb els compromisos de legislatura i investidura".

 

El PSC, acord impossible

D'aquesta manera, Aragonès ja ha rebutjat la proposta de Salvador Illa, que aquest dilluns allargava la mà al Govern per a negociar els pressupostos del 2023. Illa considera que "seria bo" que els comptes de l'any que ve tinguessin el suport "el més ampli possible", i per això ha explicitat la seva voluntat "d'iniciar converses en aquest sentit". Així, a diferència del president, el cap de l'oposició ha negat que sumar diverses forces per aprovar els comptes sigui difícil, i ha posat com a exemple l'entesa pel català a la qual van arribar PSC, ERC, JxCat i En Comú Podem al Parlament. "No sé si és el que convé més al meu partit polític, però sí que és el que convé a Catalunya", ha reivindicat el dirigent socialista, que ha insistit que la seva oferta va "de debò".

Amb tot, abans de vacances, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ja va concloure la primera ronda de contactes per a elaborar el pressupost de l'any que ve. La voluntat del Govern és que els comptes puguin entrar en vigor l'1 de gener del 2023, i Aragonès no preveu "cap retallada". "Seran uns pressupostos expansius", s'ha compromès.