Estirada d'orelles del president, Pere Aragonès, a l'independentisme durant la sessió de control al Govern. El president ha advertit, en resposta a una pregunta del diputat de Junts Albert Batet, que "els moviments polítics avancen quan parlen més del país que d'ells mateixos i el moviment independentista ha de tornar a parlar del país que més de si mateix".  "Menys parlar de nosaltres i més parlar del país", ha reclamat.

 

El president ha insistit que al Parlament hi ha consensos que van més enllà de l'independentisme, com és la defensa de l'estat de benestar fort o la defensa del país, i ha advertit que la causa independentista té sentit si serveix perquè la gent visqui millor, per la qual cosa s'ha de dirigir al conjunt del país.

Prèviament, el president del grup de Junts ha retret que no s'havien fet passos per respondre de manera coordinada a repressió ni per avançar en el procés i ha denunciat de nou que "és evident que la taula diàleg no porta enlloc", com demostra el fet que ahir mateix el govern de Pedro Sánchez insistís que no hi haurà taula de diàleg fins que no hi hagi avenços. Per tot plegat, ha reclamat de nou constituir una direcció estratègica col·legiada de l'independentisme el més aviat possible.

En resposta al diputat d'ERC, Josep Maria Jové, Aragonès ha reclamat "unitat d'acció, generositat i tota l'ambició" al independentisme i ha advertit que "la cronificació" de la tensió entre Catalunya i l'Estat no és la solució; mentre que a la diputada de la CUP Basha Change, li ha assegurat que no s'aixecarà mai d'una taula en què hi hagi negociació i diàleg, alhora que ha reclamant "mobilització, acompanyament i fer pinya". "Que la unitat d'acció sigui la base sobre la qual actuï el moviment independentista", ha reblat.

De la seva banda, la CUP, a banda de denunciar el suport del Govern pels macroprojectes i els Jocs d'Hivern, ha denunciat que en pocs mesos s'ha constatat que la taula de diàleg -"taula de monòleg", ha ironitzat la diputada Basha Change- no té cap possibilitat de prosperar, i el govern de Sánchez no té cap pressió ni incentiu per avançar en aquest sentit.

El darrer a intervenir ha estat el president del grup parlamentari del PSC, Salvador Illa, que havia confirmat a Aragonès que serà present dilluns a la conferència que té previst pronunciar. Illa ha demanat acabar amb les batalles partidistes, girar full i mirar endavant, i ha preguntat tot seguit a Aragonès si està a favor que el Pirineu de Catalunya i Aragó, junts Barcelona i Saragossa, apostin pels Jocs d'Hivern. 

Aragonès s'ha mostrat "molt satisfet" que Illa hagi acceptat assistir a la conferència. Ha explicat que el Govern de Catalunya aposta perquè se celebrin uns Jocs del 2030, que han de ser sostenibles, i ha insistit que "des del primer moment" el Govern ha estat obert a què es pugui fer "amb participació d'altres territoris". "Sempre evidentment tenint en compte, no només la trajectòria d'aquesta candidatura sinó també qui pot acollir les proves, quan parlem de lideratge parlem d'això", ha puntualitzat. "Sempre defensaré, que Catalunya reuneix totes les característiques perquè es facin la major part de proves", ha insistit.