Matí d'estrena aquest dimecres al Parlament. Després de molts mesos en funcions, el nou Govern de la Generalitat ha rendit comptes davant l'oposició per primera vegada. Indults, ampliació de l'aeroport, model policial, taula de diàleg entre Catalunya i l'Estat. El batibull d'assumptes que sobrevolen l'actualitat venia carregat. I el president ha hagut de posicionar-se sobre tots. 

Aquesta mateixa setmana, Pere Aragonès té previst mantenir una conversa de treball amb Pedro Sánchez. "Per anar bé, necessitem com a mínim mitja hora", asseguren fonts del seu entorn sobre les condicions d'aquest primer contacte. El següent pas serà trobar el forat per veure's de manera imminent i aprofundir en les principals carpetes que el Govern de Catalunya prioritza. Segons ha anunciat el mateix president, al marge de l'amnistia i l'autodeterminació, la "transparència" en la gestió dels fons europeus per la reconstrucció postpandèmica i l'eterna demanda d'augmentar la inversió en infraestructures

La major part de la seva intervenció s'ha centrat en la proposta catalana per desenquistar el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. "Ens trobaran en la via del diàleg. Amb la màxima ambició", ha insistit. En nom dels comuns, Jèssica Albiach li ha ofert mà estesa per acompanyar el govern en la negociació i li ha demanat que abans de la reactivació de la mesa de diàleg reuneixi els partits catalans per anar-hi amb una posició compartida. El president s'ha compromès a fer-ho així. Alhora, ha demanat "valentia per part de l'Estat". Si n'hi ha, ha dit, "per la part catalana continuarà havent-hi valentia i responsabiltat". 

No especular amb els indults

Específicament sobre la qüestió dels indults, ha exigit el govern de Pedro Sánchez que "no s'especuli i es prenguin decisions justes al més aviat possible". Com ja ha anat dient en les darreres setmanes, ha recordat que els indults poden servir per alleujar el dolor dels presos, però no són una solució, perquè no es tracta "d'una causa individual", sinó "d'una causa general contra l'independentisme". L'única sortida, manté el president, passa per dos pilars. "Acabar amb la repressió per poder fer el debat sense aquesta espasa de Dàmocles" i el referèndum "amb totes les opcions i que cadascú defensi la seva", de manera que "les del sí i els del no puguin defensar la seva posició". 

Encara sobre el procés, el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha fet un salt al passat per recordar "el patiment de molts catalans" que "van passar por" durant la tardor de 2017 i que, segons ha dit, segueixen abandonats pel govern català. A la rèplica, Aragonès ha criticat el "terraplanisme democràtic de Colon". Cs, PP i Vox, ha afirmat, "són tres caravel·les que pensen que la terra és plana i creuen en la venjança i seguir incentivant l'odi". En contraposició, el president ha defensat que el seu és un "projecte obert a tothom, des de la perspectiva independentista i d'esquerres". 

 

La CUP i el PSC, pols oposats sobre l'aeroport

Com ja va intentar fer durant la compareixença davant dels mitjans de comunicació d'aquest dimarts, el president ha tornat a fer equilibris per evitar mullar-se sobre si és contrari o partidari de l'ampliació de l'aeroport. A banda i banda, l'han pressionat perquè es posicionés la CUP i el PSC. 

Els anticapitalistes l'han advertit que els trobaran "sempre dempeus contra aquests projectes". En canvi, Salvador Illa l'ha emplaçat a "tirar endavant aquesta infraestructura". "Si va per aquest camí, em tindrà al seu costat, si no, em tindrà a davant". 

Sense decantar-se per una posició granítica, Aragonès ha defensat que "la crisi climàtica obliga a abandonar idees antigues de desenvolupament accelerat". També ha afegit que "cal rigor" a l'hora de prendre una decisió que no implica només el govern de la Generalitat sinó també ajuntaments, Moncloa, agents socials i econòmics, moviments ecologistes i ciutadans, Aena i Europa. A tots els ha citat a una taula de negociació la setmana vinent. "Volem augmentar la competitivitat minimitzant l'impacte mediambiental", ha conclòs. 

A la imatge principal, Aragonès durant la sessió de control al Parlament. / ACN