El president, Pere Aragonès, ha fet arribar una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en què li exposa el llistat de temes que el Govern de la Generalitat considera que és "urgent i imprescindible" que trobin resposta en el marc de la cimera hispanofrancesa que se celebrarà el dia 19 al MNAC. Entre les qüestions que planteja hi ha el suport a la sol·licitud d'oficialitat de la llengua catalana a les institucions europees, el front comú per recuperar el traçat original del corredor mediterrani en el marc de la revisió de la nova proposta de les Xarxes Transeuropees de Transport, o l'impuls del projecte H2Med, com es coneix el corredor d'energia verda entre Barcelona i Marsella. Així mateix, es demana l'obertura dels passos transfronterers tancats pel Govern francès.

En la missiva a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, Aragonès assegura que la cimera "esdevé una gran oportunitat per abordar i avançar en diferents qüestions clau per a Catalunya, que van des de temes de governança fins al progrés d'infraestructures bàsiques per a la competitivitat de l'economia catalana i europea, passant per problemes que afecten directament la vida de la ciutadania". Per aquesta raó, convida Sánchez a "treballar conjuntament" aquestes qüestions per tal que puguin ser abordades en el marc de la cimera entre Espanya i França, "amb el necessari acompanyament de les institucions catalanes".

Infraestructures i qüestions transfrontereres

Entre els temes que enumera en el capítol dedicat a governança, a més del suport de l'oficialitat del català a les institucions europees, hi ha també l'impuls de la Macroregió Mediterrània i el mecanisme transfronterer 2.0. per superar els obstacles jurídics i administratius en territoris transfronterers.

Pel que fa a les infraestructures reclama també interconnectar el desplegament de l'energia eòlica marina del golf de Roses i el de Lleó, així com la línia entre Santa Llogaia i Marsella aprofitant l'H2Med, l'impuls del nou corredor ferroviari Montpeller-Perpinyà, el restabliment i millora de la connexió ferroviària amb Perpinyà i la modernització del tram de l'R3 des de la frontera fins a Tour de Querol.

Sobre qüestions transfrontereres específiques, hi ha la millora de la cooperació en l'àmbit sanitari (Hospital de Cerdanya).