Des de la inhabilitació de Quim Torra el setembre passat, que Pere Aragonès exerceix les funcions de president. Ho fa, però, amb les mans lligades i les capacitats limitades, en tant que líder d'un govern en funcions. El candidat d'ERC es prepara per deixar enrere les cotilles i assumir el càrrec amb totes les de la llei. El seu partit es troba immers en una voràgine negociadora per aconseguir les aliances que permetin no només la seva investidura sinó la construcció d'un govern estable. La voluntat és que aquesta setmana s'accelerin les converses. Per això, aquest dijous, Aragonès s'enfundarà en el vestit de president per pronunciar una conferència dirigida a tot el país, oberta a la ciutadania. 

L'acte servirà per desgranar el programa que guiarà el nou executiu que aspira a liderar i que, segons ha avançat la portaveu dels republicans en una roda de premsa aquest dilluns, es basen en quatre eixos. Un pla de rescat social immediat, un pla de reconstrucció i transformació de Catalunya, un pacte antifeixista i la construcció de les bases per la República. Per "aterrar totes aquestes propostes", l'encara vicepresident amb funcions de president s'adreçarà als catalans en el que serà una mena d'assaig de discurs d'investidura on traslladarà les línies mestres del que ja han batejat com "la nova Generalitat republicana", que volen "progressista, transformador, profundament democràtic, feminista i ecologista". 

Entre els aspectes concrets que s'hi inclouen un pla d'emancipació juvenil, un pla de xoc contra la pobresa, garantir que totes les famílies tinguin accés als subministraments bàsics com són la llum, l'aigua i el gas o la gratuïtat de l'ensenyament infantil de 0 a 3 anys. 

Diàleg i Mossos

En paral·lel avança també l'aposta per una revisió del model d'ordre públic a Catalunya que els republicans estan abordant en les converses amb la CUP però que no han traslladat a les reunions amb Junts per Catalunya. Tots dos partits han creat un grup de treball per estudiar les demandes dels anticapitalistes, que passen per una moratòria de l'ús de les bales de foam, apartar la Brimo dels desnonaments i la retirada de la Generalitat com a acusació en les causes contra activistes. Amb tot, els republicans puntualitzen que el compromís amb la CUP és per estudiar les propostes, que en cap cas s'ha tancat res al respecte. 

Pel que fa al full de ruta independentista, ERC insisteix en la necessitat de ressuscitar la taula de negociació amb l'Estat com a única solució per resoldre el conflicte polític i confia poder convèncer Junts per Catalunya perquè hi participi sense boicotejar-la. 

Rebuig a un govern només amb els comuns

Aquest cap de setmana la líder d'En Comú Podem va fer pública l'oferta formal del seu partit a ERC i el PSC i que passa per un govern compartit entre comuns i republicans que compti amb el suport des de fora dels socialistes. "No passarà", ha volgut deixar clar la secretària general d'ERC, Marta Vilalta. I ho ha argumentat perquè "amb els socialistes no hi ha res a pactar ni ha sumar". En aquest sentit, ha insistit que es tracta de projectes contraposats. 

Descartada aquesta opció, de portes enfora a ERC encara mantenen viva l'esperança d'un govern a quatre, per bé que de portes endins assumeixen que és pràcticament impossible. Sobretot, poder-hi afegir als comuns. Al que encara no renuncien és a la possibilitat que la CUP s'hi pugui integrar o, si més no, accedeixi a signar un acord de governabilitat que, tot i quedar-se fora de l'executiu, serveixi per garantir una majoria estable al Parlament de Catalunya. Aquesta legislatura, els independentistes sumen 74 escons.