El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha concedit una entrevista al diari suís Tages-Anzeiger, on ha assegurat que "la negociació és la millor opció per trobar una solució política al conflicte" entre Estat i Generalitat.

El periodista Simon Widmer ha preguntat a Aragonès sobre la negativa constant del govern espanyol a concedir un referèndum d'independència a Catalunya: "Madrid no permetrà mai un altre referèndum. És contrari a la Constitució espanyola". El president ha respost que "això no ens impedeix negociar" i que "la negociació és la millor opció que ens permet trobar una solució política al conflicte" Estat-Generalitat.

Un nou referèndum?

Widmer també ha preguntat sobre la possibilitat d'un nou embat a l'Estat espanyol en forma d'un nou referèndum sense l'aprovació de Madrid. Aragonès ha assegurat: "Continuaríem aquesta lluita independentment del que diu el govern espanyol". També ha argumentat que "per això vaig seure a la taula de negociacions amb Pedro Sánchez".

Aragonès també ha dit que, en el cas que es produís un referèndum refrendat per l'Estat i la majoria de la població catalana votés en contra de la independència, "per descomptat ho respectarem", però que igualment "el govern espanyol ha de respectar quan els catalans es pronuncien a favor de la independència".

Aragonès diario suizo

Captura de l'entrevista del diari suís Tages-Anzeiger a Pere Aragonès.

Diàleg

El periodista suís ha preguntat pel "pla B" del govern català si el "pla A", el diàleg, no funciona. El president de la Generalitat ha contestat repetint que "les negociacions són la millor opció política" i ha reafirmat que "mai no renunciarem a la lluita per la independència".

El diari suís s'ha referit a la taula de diàleg com una "negociació per la independència" i Aragonès ha exposat que espera aconseguir d'aquesta: "Ara tenim una oportunitat històrica única. És a dir, per resoldre el conflicte mitjançant un diàleg mutu. La nostra posició és clara: volem una amnistia per a tots els activistes i un nou referèndum amb el qual el poble català pugui votar la independència".

Amnistia pels represaliats

Sobre els indults als líders independentistes, Aragonès ha dit que "no són suficients" i que són "un primer pas", també ha demanat l'amnistia per tots els represaliats i ha recordat que el Tribunal de Comptes vol "multar a persones per lluitar per la independència".

Pel que fa a l'evolució de la pandèmia, Aragonès ha assegurat que "el recent descens de nous contagis demostra" que s'està fent tot el possible per "aplanar l'onada de contagis". "No hi ha cap risc particular de viatjar a Catalunya”, ha matisat. El president ha evitat relacionar la pandèmia amb la independència: "Prefereixo no associar els temes, la pandèmia és un problema global".

Imatge principal: Pere Aragonès al Parlament. - Sergi Alcàzar