El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha desvinculat l'acord de la Mesa del Congrés, que va fer presidenta la socialista Francina Armengol, de la investidura, per la qual preveu negociacions "complexes". "L'acord d'ahir és un acord estrictament de la Mesa, ara comencen les negociacions per a la investidura, que seran complexes i llargues", ha dit en declaracions als periodistes aquest divendres en la seva visita a la seu de la Creu Vermella a Sabadell (Barcelona). En referència a Junts, el cap del Govern ha subratllat que "quan tothom s'implica, els acords són millors". Preguntat per si hi ha marge per fer un front comú independentista per a la negociació de la investidura, ha dit que si es pot fer de forma coordinada, "els resultats seran més positius".

Aragonès considera que el pacte sobre la Mesa del Congrés "permet avançar en qüestions com l'ús del català, els drets i llibertats, i la fi de la repressió", i ha dit que de cara a les negociacions per a la investidura continuaran defensant que es resolgui el conflicte polític amb l'Estat. Així, el president veu "positiu" l'acord, que va donar la Presidència de la Mesa al PSOE amb majoria absoluta en primera votació gràcies als suports de Sumar, Junts, ERC, Bildu, PNB i BNG. A més, preguntat per si confia en els compromisos en els quals vol treballar Armengol, com garantir l'ús del català, el basc i el gallec a la Cambra baixa, ha afirmat que no té "cap dubte que es complirà".

Què passarà amb la investidura?

Amb tot, ha assegurat que "la investidura no està ni més lluny ni més a prop" que aquest dijous i ha insistit que el pacte per la mesa és estrictament respecte a aquesta qüestió i que ara comença una negociació absolutament diferent. Segons Aragonès, aquestes negociacions han de donar resposta a qüestions com "acabar amb la repressió i donar sortida al conflicte polític entre Catalunya i Espanya, mitjançant una sortida democràtica en forma de votació".

En aquest sentit, ha assegurat que l'amnistia i l'autodeterminació "estaran damunt del tauler polític" perquè són plantejaments que ha recordat que, des del conjunt de l'independentisme, han estat presents per resoldre el conflicte.

La línia vermella de Teresa Jordà

Per la seva banda, la diputada d'ERC al Congrés, Teresa Jordà, ha assegurat que la tramitació de la llei d'amnistia serà una "línia vermella" d'ERC per votar a favor de Pedro Sánchez. La diputada també ha dit que és "una temeritat" que el PSOE doni per fet els vots de la seva formació. En una entrevista a Rac1, Jordà ha insistit que l'amnistia, el traspàs de Rodalies i la reducció del dèficit fiscal són les condicions que els republicans posaran sobre la taula per a una investidura, però que l'estratègia per aconseguir-ho passa per allargar la mà a Junts.