El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha atribuït l'incompliment del dèficit a les transferències no realitzades per valor de 924 milions d'euros corresponents al deute pendent de l'IVA i pels compromisos adquirits a la darrera reunió de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals (CMAEF), en què es preveia un finançament de 266 milions d'euros per als Mossos d'Esquadra.

Segons ha explicat Aragonès al programa Planta baixa de TV3, si s'haguessin fet aquestes transferències el dèficit hauria quedat fixat en un 0,17%, davant del 0,56% actual, sis dècimes més que l'objectiu fixat per l'Estat. 

"És una dada que aparentment pot semblar dolenta però que quan anem a desgranar si això tornarà a passar l'any que ve és evident que no", ha subratllat Aragonès. Tot i això, el vicepresident també ha matisat que l'any que ve la situació serà "molt diferent" arran de la major despesa pel coronavirus.

Aragonès ha recordat que la Generalitat ha calculat que necessitarà 1.800 milions d'euros per combatre els efectes del virus, i que si no arriben més recursos de l'Estat probablement el dèficit d'aquest any es dispararà. "Si nosaltres recaptéssim l'IVA i l'IRPF tindríem recursos o buscaríem la manera d'aconseguir-los", ha assegurat el conseller d'Economia i vicepresident del Govern, que ha tornat a reclamar que l'Estat s'aculli als 73.000 milions d'euros en compra de deute que ofereix el BCE.

Amb tot, però, creu que al final es tractarà d'una "situació conjuntural" i que la Generalitat està "molt millor" que el 2008 per fer front a les dificultats econòmiques derivades del coronavirus.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat