Tot i la incapacitat de les forces independentistes per blindar els acords als ajuntaments després de les eleccions del 28 de maig, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reiterat aquest matí al Parlament durant la sessió de control al Govern la proposta de front sobiranista, a partir d'un acord sobre les propostes electorals de cara a les eleccions generals. En resposta al president del grup de Junts, Albert Batet, Aragonès ha apostat per buscar el que ha descrit com "un mínim comú programàtic" que pugui guiar la feina dels grups independentistes al Congrés la propera legislatura.

Prèviament, havia estat Batet qui havia advertit que els partits independentistes no aconsegueixen res quan van "sols" i havia celebrat que Aragonès s'hagués obert "a una posició conjunta a Madrid", tot i recordar que va ser precisament aquesta exigència d'una coordinació estratègica al Congrés una de les raons que va provocar el trencament del Govern l'octubre passat.

Refer la unitat

El diputat de Junts ha advertit que l'independentisme ha de mantenir-se unit també davant d'un govern del PSOE i els comuns —"els mateixos que també pacten amb el PP per arribar a l'alcaldia de Barcelona", ha retret—. "La posició de Junts sempre la mateixa, refer la unitat independentista, fer-nos sentir, fer-nos respectar. No perdem una nova oportunitat", havia reclamat Batet.

Aragonès, que no ha amagat “valoracions personals sobre la consistència i coherència” dels acords tancats després de les municipals, ha advertit que no volia "quedar enfangat en el que pugui sonar a retret", i ha apostat com a "primer pas" per un mínim acord programàtic "que guiés el que ha de ser el treball els propers quatre anys d'aquelles forces polítiques amb les quals el Govern de Catalunya amb la seva composició actual s'hi pogués sentir còmode". "També hi incloc la seva candidatura al Congrés de diputats", ha assegurat a Batet.

Abstenció independentista

Igualment, en resposta a la CUP, Aragonès ha insistit en la crida a la unitat de l’independentisme alhora que ha valorat els “rèdits evidents” que, segons el seu parer, ha aconseguit la taula de diàleg amb l’Estat. La cupaire Eulàlia Reguant ha retret que l'abstenció de les municipals ha estat provocat pel "desconcert i la desmobilització que ha provocat la fallida de la taula de diàleg".

També el PP ha preguntat sobre el front democràtic, i ha aprofitat per defensar l'acord amb PSOE I comuns que ha apartat l'independentisme de l'ajuntament de Barcelona. "A plorar a la ploreria, necessitaven vostès una cura d'humilitat", ha ventat.

Illa: Posar Catalunya en marxa

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha reiterat al president la proposta del seu partit de "bastir i orientar" els acords imprescindibles per "posar Catalunya en marxa". Es tracta, segons ha concretat de "quatre o cinc pactes" que comencen a ser urgents i per als quals ha demanat generositat i mirada llarga. "El Govern de la Generalitat està a la meitat de la meitat del seu potencial. Té la mà estesa del meu grup", ha reblat.

Els comuns han retret a Aragonès els incompliments sobre l'acord que va permetre tirar endavant els pressupostos del 2023, i el president ha anunciat que aquest mes de juliol s'aprovarà l'impost de creuers, que incloïa aquell pacte.

Per la seva banda, Ciutadans ha preguntat sobre els contractes del Govern a Iniciatives Events, vinculada a l'exconseller republicà Xavier Vendrell, i que segons el diputat taronja ha rebut 1.200.000 euros per organitzar conferències del president.