El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha demanat aquest dissabte a la ciutadania catalana "extremar precaucions" davant la incidència que pugui tenir les pròximes hores el temporal Filomena.

"El confinament per la pandèmia ja estableix mesures segures; és important que no es corrin més riscos del que és necessari", ha dit Aragonès en una roda de premsa telemàtica després de reunir-se amb la sectorial d'Educació d'ERC.

El cap de l'executiu català en funcions ha cridat a "mantenir la responsabilitat" que segons ell els catalans han mostrat fins a la data i a seguir les indicacions de les autoritats sobre el temporal.

Aragonès se suma així a la crida del conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, que ha alertat aquest dissabte que el temporal 'Filomena' "es pot complicar amb el vent" a Catalunya i ha demanat a la ciutadania que romangui a casa i eviti sortides no essencials.

En roda de premsa, Sàmper ha dit que encara que de moment no s'han registrat incidències rellevants i "pot semblar que ha nevat poc, pot continuar nevant en qualsevol moment", i ha alertat que hi ha vehicles pesants que estan incomplint la restricció de mobilitat vigent. Ha remarcat que les baixes temperatures poden provocar gelades i ha avisat que "la neu és humida", per la qual cosa pesa més, i pot trencar les branques dels arbres i causar complicacions.

“Les escoles són segures”

A més, Aragonès s'ha referit a la tornada a les aules, prevista per a dilluns després de ser posposada a causa de la incidència del virus a Catalunya. "Hem vist que les escoles són segures", ha dit el vicepresident, que ha insistit que en cas d'un nou confinament estricte dels centres educatius seran "l'últim" que tanqui.

Aragonès ha esgrimit les següents dades per defensar que efectivament les escoles són un lloc "segur": el 99,39% dels centres no ha hagut de tancar i només el 22,5% dels alumnes ha hagut de quedar-se a casa confinat en algun moment. Segons la seva opinió, el funcionament del sistema educatiu català ha estat "un dels grans èxits de la lluita contra la pandèmia".

Avui mateix, El director d'IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, ha demanat que es tanquin les escoles catalanes si es detecten casos de la nova soca de la Covid-19 descoberta al Regne Unit en un de cada deu centres educatius. Clotet ho ha dit a tres dies de la represa del curs escolar després de les vacances de Nadal, alhora que ha alertat que, tenint en compte que tot indica que la variant britànica és més contagiosa que la coneguda fins ara, la soca pot passar dels escolars a les famílies, fet que podria donar lloc a una nova onada "fins i tot pitjor que la primera i la segona". 

 

Imatge principal: Un vehicle al voral a la C-25 / ACN