El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha cridat la ciutadania a participar en la manifestació del 8 de Març per reivindicar els drets i la igualtat d'oportunitats entre homes i dones: "Aquest 8M hem de tornar a omplir els carrers". Ho ha dit en l'acte oficial del 8M del Govern, que s'ha celebrat aquest dilluns al Palau de la Generalitat, i en el qual ha defensat que el feminisme és la principal força transformadora de la societat, perquè "quan el feminisme qüestiona el patriarcat també qüestiona la distribució que té la societat avui en dia".

Aragonès ha assegurat que la lluita feminista interpel·la tant a dones com a homes, perquè "avui dia haver nascut home encara és un privilegi". En aquest sentit, ha fet una crida a combatre el patriarcat: "Les arrels del patriarcat són resistents i erradicar-les i arrancar-les ens implica a totes i tots; el primer pas és senzill: contribuir a fer emergir totes les veus i que es visualitzin totes les mirades". El president ha recordat algunes accions del Govern en defensa dels drets sexuals i reproductius de les dones, com la garantia de la interrupció voluntària de l'embaràs amb diferents mètodes; la implantació de permisos per dol perinatal; l'avanç en les polítiques d'equitat menstrual; així com l'accés als mètodes anticonceptius per a les dones que ho necessitin. Ha assegurat que la lluita feminista és la lluita de la meitat de la humanitat pels drets que els han tret, en les seves paraules, i ha culminat la seva intervenció instant de nou a participar en els actes del 8M, perquè "en els feminismes el més important és començar".

Aragonès ha fet valdre el compromís del Govern amb les polítiques feministes i ha manifestat que és imprescindible “fer emergir totes les veus”. Ha recordat que aquest executiu ha estat el primer a crear una conselleria específica d’Igualtat i Feminismes i ha apostat per incrementar aquesta complicitat "per atacar les arrels del masclisme i el patriarcat i retornar les decisions polítiques a la majoria".

L’acte ha estat conduït per la periodista Andrea Gumes. També ha comptat amb la intervenció de l’activista i treballadora social vinculada al poble gitano, Tània Font, que ha demanat que es revisi la forma en què s’atenen les violències masclistes perquè les dones "no se senten prou acompanyades i protegides". Per la seva banda, l’activista iraniana Nilufar Alafar, ha parlat del moviment ‘Dona, vida i llibertat’ i de la repressió que es viu en aquest país islàmic després de la mort de Mahsa Amini. Ha demanat suport i difusió d’aquesta causa i ha remarcat que no es tracta d’anar "en contra de l'Hiyab o de l’Islam, sinó de poder escollir".

Verge demana "prendre consciència" de les injustícies

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha alertat que les violències masclistes "encara són el principal problema de seguretat del país" i ha fet una crida a prendre consciència de les injustícies existents per assolir "la transformació feminista". Ho ha dit en l'acte institucional que la Generalitat ha celebrat per commemorar el Dia Internacional de la Dona, en què també ha participat el president Pere Aragonès. Amb un format que ha simulat un pòdcast de ràdio, la cita ha servit per presentar la campanya del Govern per aquest 8-M, una proposta amb música de Raffaella Carrà i el lema 'En els feminismes tot es començar', que posa de manifest totes les experiències quotidianes que conviden a rebel·lar-se contra el patriarcat.

Tània Verge s’ha mostrat convençuda que la transformació feminista “no és una utopia” i ha dit que és possible sempre que s’impliquin tant les institucions com els moviments socials i ciutadans. La consellera ha lamentat que “les violències masclistes encara són el principal problema de seguretat del país”. Ha criticat que “els mateixos que han fet burla del consentiment sexual es presentin ara com els defensors dels drets de les dones”, impulsant una reforma legislativa que “pot fer retrocedir cap a un model judicial penal que assenyala la violència física per demostrar les violències sexuals”. Verge ha recordat que es tracta d’aquells que han intentat generar alarma social amb l’educació sexual, una eina “imprescindible per prevenir les violències”. Però també, ha dit la titular d'Igualtat i Feminismes, són els mateixos “que amenacen de fer retrocedir els drets sexuals i reproductius de les dones”, ha insistit.