Ja fa més d'un any i mig que la pandèmia de la covid-19 va irrompre a les nostres vides i són moltes les coses que han passat des d'aleshores. Sense cap mena de dubte, l'accelerada campanya de vacunació a nivell global ha permès relaxar certes mesures, però ni així la pandèmia ha desaparegut.

Aquest és l'advertiment que ha pronunciat aquest dimecres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una compareixença al Parlament per parlar sobre l'evolució de la pandèmia a Catalunya.

"La pandèmia no ha acabat. I sabem que té la capacitat de superar les expectatives positives", ha avisat. Tanmateix, "treballem per la reobertura sempre d'acord amb els criteris sanitaris", ha afegit.

covid ocio nocturno discoteca sitges ACN

L'oci nocturn reobrirà aquest dijous a partir de les 00h / Foto: ACN

Sobre l'evolució que pugui tenir la pandèmia a Catalunya, Aragonès ho ha lligat al que passi a la resta del planeta, recordant que es tracta d'una pandèmia mundial. "Estem lluny de superar-ho a nivell global, no desapareixerà fins que no ho faci a tot el món", ha avisat. Aragonès ha celebrat que "estem protegits" amb la vacunació i les mesures però ha matisat que li agradaria "estar-ho més". 

Pel que fa a la reobertura de l'oci nocturn, que el Govern va aprovar per al proper divendres a partir de les 00h, Aragonès ha revindicat que servirà per recuperar la "socialització" i es farà gràcies a la posada en marxa del certificat covid. Sobre aquesta mesura, el president ha promès ser molt curós amb les "garanties jurídiques" i ha explicat que haurà de rebre l'aval del TSJC.

Argimon demana no abaixar la guàrdia

Just després ha intervingut el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha fet un repàs sobre l'evolució de la pandèmia durant els mesos d'estiu amb l'acceleració de la campanya de vacunació i la cinquena onada dominada per la variant delta. 

Argimon ha demanat "no abaixar la guàrdia" perquè la pandèmia no ha acabat i ha assegurat que les següents setmanes seran "clau". En aquest sentit, ha alertat que la tardor i l'hivern són els mesos dels coronavirus i per això ha reclamat ser conscients que encarà s'està en pandèmia. "Covid en seguirem tenint", ha manifestat.

Josep maria Argimon, sesión de control al Parlament, covid - Sergi Alcàzar

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha intervingut després d'Aragonès / Foto: Sergi Alcàzar

El conseller ha garantit que des del Govern es continuarà promovent la vacunació de proximitat i ha demanat també al govern espanyol mantenir els fons covid perquè malgrat que la incidència pugui ser més baixa hi ha també una "onada oculta", la de les seqüeles, que caldrà afrontar "de manera decidida".

Tant el president com el conseller han reconegut que si haguessin conegut l'índex de reproducció de la variant delta haurien pres altres mesures més restrictives per tal de frenar la propagació del virus.

"Durant tota la pandèmia, els joves s'han comportat d'una manera excel·lent", ha afirmat Argimon, conscient que han estat els més culpats de la cinquena onada. Fins la cinquena onada, ha recordat, els joves no havien estat el grup amb més incidència.

 

Imatge principal: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la compareixença sobre la covid / Foto: Sergi Alcàzar