El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, convocarà un Consell Executiu extraordinari per aquest dimarts quan la inhabilitació de Quim Torra es publiqui al BOE i el DOGC. Així ho apunten a l'ACN fonts de la Vicepresidència, després que el TSJC hagi notificat a Torra aquesta tarda la sentència del Suprem que l'inhabilita a un any i mig per desobediència.

Segons l'informe dels serveis jurídics de la Generalitat, Aragonès és qui ha de convocar aquesta reunió extraordinària del Govern, i els seus consellers i conselleres -ja en funcions- han de signar el decret de substitució. Tot seguit el també conseller d'Economia assumiria funcions de la presidència.

La sentència del Suprem ha deixat el Govern en funcions en plena pandèmia i sense una resposta unitària de l'independentisme. Aragonès assumirà atribucions de la presidència però no podrà fer destitucions, dissoldre el Parlament ni convocar eleccions. Així, el Suprem ha acabat marcant el calendari electoral. Segons l'informe dels serveis jurídics de la Generalitat, el president de la cambra, Roger Torrent, podrà activar el rellotge amb un "acte parlamentari", que no té per què ser un ple, i JxCat i ERC tindran cert marge per pactar la data dels comicis.

Les eleccions podrien celebrar-se el 31 de gener o el 7 de febrer. De fet, fonts de JxCat i ERC, així com del Parlament i de Palau confirmen que la data del 7 de febrer és la que pren més força, de moment. La publicació del decret signat pel rei espanyol, Felip VI -al BOE i simultàniament al DOGC- per comunicar el cessament de Torra marcarà el calendari. A partir d'aleshores, la pilota passarà a la teulada del Parlament.

Aragonès, president substitut

El Govern ha entrat en funcions des que aquest dilluns a la tarda el TSJC ha notificat la sentència a Torra i ha fet efectiva la decisió del Suprem. L'executiu ja no pot presentar projectes de llei -però sí decrets si són d'urgència-, de manera que tampoc podrà tramitar els pressupostos del 2021. A partir d'aquí, Aragonès -encara com a vicepresident- hauria de convocar una reunió extraordinària del Consell Executiu -que es podria celebrar demà mateix, quan toca la reunió ordinària-, on la resta de consellers i conselleres avalarien el decret de substitució del president de la Generalitat. Aquest decret s'enviaria al Parlament.

Com a president substitut, Aragonès no podria convocar eleccions, nomenar ni cessar consellers o conselleres, ni sotmetre's a una qüestió de confiança al Parlament. Segons l'informe jurídic de la Generalitat, tant Aragonès com els consellers i conselleres del Govern s'hauran de seguir sotmetent a les sessions de control del Parlament durant l'interinatge. Segons l'informe jurídic, també serà Aragonès qui acabi signant la convocatòria electoral.