Amb el telèfon en una mà a punt per a la trucada que té previst mantenir amb Pedro Sánchez per agendar una primera reunió, Pere Aragonès ha alçat amb l'altra l'informe del Consell d'Europa que reclama a Espanya l'alliberament dels presos i que aturi la persecució contra els exiliats. El president ha inaugurat l'assemblea general de l'Associació de Municipis per la Independència a Tarragona i ha aprofitat el discurs per llançar un missatge al president espanyol. 

"Caldria que les institucions de l’estat espanyol llegissin amb molta atenció" què va dir ahir el Consell d'Europa. La lectura del president és clara. "La repressió contra l'independentisme no troba suports fora de l'Estat" i "la solució política per fer possible el referèndum s'ha d'emmarcar en el diàleg".

 

Ara que la represa de la taula de diàleg comença a albirar-se en un horitzó proper, Aragonès ha confirmat que, més enllà dels indults, la part catalana seguirà insistint en l'autodeterminació i l'amnistia. I ha emplaçat a "obrir una etapa on el conflicte s’allunyi dels tribunals i es posi a les urnes". Un cop més, ha demanat a Sánchez que actuï amb "valentia per resoldre el conflicte". 

Referèndum amb garanties

Durant la seva intervenció ha perseverat en la via escocesa, que ja va fer-se seva durant el discurs d'investidura. "Escòcia ho tornarà a fer i per tant nosaltres també hi volem ser". La seva voluntat, ha dit, és "votar amb tota la llibertat, amb totes les garanties, amb tota la seguretat i amb tot el reconeixement". "Volem fer com Escòcia", ha defensat el president, i s'ha compromès a treballar perquè "l'Estat espanyol faci com el Regne Unit el 2014, ni més ni menys". Aragonès ha desafiat Madrid a "atrevir-se a guanyar a les urnes i no als tribunals" i ha avançat que Catalunya "acceptarà el resultat" que surti d'un referèndum. 

En paral·lel, davant dels centenars d'alcaldes independentistes que conformen l'AMI, ha defensat la necessitat de seguir guanyant aliats a la causa. "Hi ha molts altres sectors socials i polítics més enllà de l’independentisme que s’hi poden sumar", ha ressaltat, en la línia del gir pragmàtic que practica ERC des d'octubre del 2017. 

A la imatge principal, Aragonès de visita a Tarragona. / R. Moreno