El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha propugnat que cal ser "contundent" amb els empresaris agrícoles "que ho fan malament", en relació a les condicions de treball dels temporers a Ponent.

En seu parlamentària, ha dit que s'ha destinat més recursos que mai en l'allotjament per a temporers i que han actuat, i ho seguiran fent, en les inspeccions de treball en aquest sector. "Si hi ha procediments en marxa jo no tinc la capacitat per poder-los explicar aquí encara", ha precisat.

Temporers Alcarras ACN

Prenen la temperatura a un temporer | ACN

El vicepresident també ha dit que les inspeccions continuaran en la campanya de la recollida de la fruita, també quan es traslladi a altres comarques del país. "La majoria d'empresaris treballen bé, però cal ser contundent amb els que ho facin malament", ha resolt.

Aragonès ha respost així en una interpel·lació formulada per la diputada de la CUP Natàlia Sànchez, en què ha preguntat directament per les actuacions que el Govern ha fet en relació als temporers del Segrià. Aquest debat arriba després que durant setmanes desenes de temporers que venen amb motiu de la campanya de la fruit dormissin al carrer de diferents municipis de la comarca del Segrià.

Jordà surt en defensa dels empresaris agrícoles

Precisament aquest matí, la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la republicana Teresa Jordà, ha reclamat "responsabilitat" i deixar de "criminalitzar" la pagesia. "Ja n'hi ha prou que s'assenyali el pagès durant la campanya de la fruita", ha dit en una roda de premsa des del Palau de la Generalitat.

Jordà ha remarcat que la "immensa majoria" del col·lectiu té treballadors contractats i "compleixen amb els protocols aprovats de manera conjunta amb el sector". La consellera també ha demanat al govern espanyol la regularització d'un permís de treball permanent per als migrants que treballen a la campanya agrària. La consellera ha recordat que la campanya agrària va començar fa "moltes setmanes" i que "s'han aïllat els contactes més propers" als positius, amb un seguiment "exhaustiu" de la campanya amb un comitè tècnic des de fa quatre mesos.

En una campanya agrària normal, a la plana de Lleida calen entre 35.000 i 38.000 persones per a la recollida de la fruita, però les tempestes que hi va haver al Baix Segrià fa unes setmanes han fet reduir les necessitats laborals un 40%. Ara, ha dit Jordà, les plantilles estan "cobertes" amb unes 20.000 persones treballant en la campanya de la fruita.