El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha fet arribar una carta als treballadors del seu departament, en què els exhorta a continuar treballant, com ho van fer el 20 de setembre de l'any passat, quan la Guàrdia Civil va escorcollar la conselleria, i a recordar "amb orgull" aquella jornada: "El dia que d'una forma espontània, valenta, pacífica i festiva, moltíssima gent va sortir al carrer per defensar la sobirania de la nostra acció de Govern. Per defensar, en definitiva, la nostra feina"

En la missiva, el vicepresident recorda els escorcolls i com van afectar durant aquella jornada els treballadors, i les posteriors conseqüències del procés judicial que es va desencadenar amb les detencions dels líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i posteriorment la presó i exili del Govern.

"Patim una onada de retallades als drets civils i la llibertat d’expressió com mai havíem vist des de fa molts anys, i malgrat tot seguim treballant pel país des de la nostra posició de servidors públics, que han de vetllar i gestionar el bé comú", assegura.

El text íntegre de la carta:

Benvolgut/benvolguda,

Avui tot just fa un any dels fets del 20 de setembre del 2017. Va ser un dia llarg, molt llarg, que, malauradament, no va tenir un final feliç. Varen detenir i empresonar durant dos dies companys nostres de la Conselleria de la Vicepresidència, Economia i Hisenda. Molts de vosaltres us vàreu incorporar a la feina, després d’haver hagut de demostrar a la Guàrdia Civil que s’havien quedat fent guàrdia al vestíbul que éreu treballadors de la Conselleria.

Aquell dia tots vam rebre missatges de preocupació i d’ànim per part d’amics, coneguts i familiars. Estàvem preocupats pels nostres companys, angoixats perquè no sabíem com podia acabar el dia. Ens envaïen sentiments de ràbia perquè no podíem creure que allò estigués passant i, alhora, d’impotència per no poder fer res per evitar-ho. I tot això contrastava amb la gent del carrer que es va anar concentrant davant del departament des de mig matí per manifestar el seu suport als detinguts i als treballadors. Molts m’heu explicat que sortir al balcó i veure la quantitat de gent que hi havia allà, dreta, aguantant la calor, cantant himnes de pau, cridant proclames de llibertat i democràcia, en un ambient festiu i tranquil, feia posar la pell de gallina. I s’hi van estar tot el dia. I eren molts, moltíssims. I tothom era allà per nosaltres, per donar-nos suport.

Estem vivint moments difícils: el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras porta 322 dies a la presó sense que s'hagi celebrat cap judici. En les mateixes circumstàncies es troben els seus companys de Govern, alguns dels quals es varen veure obligats a prendre el camí de l'exili, com el mateix president Puigdemont. La presidenta del Parlament Carme Forcadell en porta 212 per permetre que el debat parlamentari respongués als motius pels quals la majoria dels diputats foren escollits. En Jordi Sànchez i en Jordi Cuixart, que desenvoluparen un paper clau per garantir l'ordre de les concentracions d'ara fa un any davant de la seu del Departament, en porten 339 de dies a la presó. Patim una onada de retallades als drets civils i la llibertat d’expressió com mai havíem vist des de fa molts anys, i malgrat tot seguim treballant pel país des de la nostra posició de servidors públics, que han de vetllar i gestionar el bé comú. De totes i tots.

Recordar el 20 de setembre de l'any passat, així com els mesos que se succeïren, ens recorda la transcendència i el sentit col·lectiu de la nostra feina. Us exhorto a seguir treballant com vàreu fer el 20 de setembre de fa un any i que el recordeu amb l’orgull del dia que d'una forma espontània, valenta, pacífica i festiva, moltíssima gent va sortir al carrer per defensar la sobirania de la nostra acció de Govern. Per defensar, en definitiva, la nostra feina.

Moltes gràcies,

Pere Aragonès i Garcia

Vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda