El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat l'acord per la llei d'amnistia entre el PSOE, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. En una atenció als mitjans aquest dijous, el cap de l'executiu ha qualificat la jornada com "un gran dia" perquè marca "l'inici per acabar amb la repressió": "És l'inici del final d'un malson que ha suposat presó, exili, inhabilitacions, amenaces a centenars de persones i el risc de la ruïna de les seves famílies simplement per defensar la independència". Des del punt de vista del republicà, la llei "blinda els afectats al màxim" i els tribunals "hauran d'aplicar la llei d'acord amb l'esperit de la norma". Aquesta alegria per a l'independentisme l'ha volgut contraposar a la percepció que tindran l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem: "És una mala notícia per a aquells qui intentaven fer política des dels tribunals amb el Codi Penal".

El president ha afegit que la llei d'amnistia suposa una "correcció" i que atorga la "raó" als qui sempre han defensat que tot plegat s'emmarcava en una "causa general contra l'independentisme motivada políticament". En aquest sentit, Aragonès considera que es tracta d'un "pas endavant impensable fa uns mesos" i ha volgut pensar en els "qui se sentiran més alleujats" per la norma: "Ara poden pensar a abraçar els amics i familiars a Catalunya. Aquells qui patien pel seu futur ara el poden imaginar en plena llibertat". I és que, a parer del republicà, l'amnistia implica l'obertura d'una "nova etapa de drets i llibertats".

Aragonès ha admès que "encara queda molt camí per recórrer", però que l'acord d'aquest dijous els dona la "convicció i la força per continuar endavant". "És un primer pas per acabar amb la repressió", ha indicat, tot reconeixent que caldrà "batallar" contra "accions orientades i motivades políticament a impedir" la materialització de l'acord d'aquest dijous. El president de la Generalitat ha asseverat que l'aprovació de la llei d'amnistia implica un "reconeixement que la repressió de l'Estat contra Catalunya ha estat il·legítima".

 

Esquerra Republicana minimitza els canvis en terrorisme

Una de les esmenes transaccionals que han acordat el PSOE, Junts i Esquerra Republicana tenen a veure amb el delicte de terrorisme, del qual s'ha eliminat la referència al Codi Penal espanyol i es remet al dret europeu. Fonts dels republicans consideren que aquest canvi no té efectes perquè, en el redactat anterior, "ja s'havia de complir com a condició" que fossin casos de terrorisme que reconeix la directiva de la Unió Europea 2017/541 del Parlament Europeu i del Consell. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha indicat que els canvis són "molt estètics" i que el terrorisme queda "absolutament igual" que abans: "Canvia la redacció, però no l'efecte".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!