L'adjunt a la presidència d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha contrastat el projecte "colonitzador" de l'Estat amb la voluntat "republicana" de la "majoria del Parlament". En una intervenció per la cloenda de les jornades de benvinguda de les seccions de barri d'Esquerra, a la seu dels republicans aquest divendres al migdia, el vicepresident del Govern ha carregat contra la "mística" del 12-O i el Dia de la Hispanitat, alhora que ha defensat la reprovació del rei Felip VI, ahir al Parlament. En aquest sentit, Aragonès ha sentenciat que la monarquia "no té cap mena de camí" ni "lloc" a Catalunya. Així mateix, el també conseller d'Economia ha afegit que la monarquia espanyola no es pot comparar amb les d'altres estats que tenen "democràcies avançades".

Aragonès ha comparat el "projecte nacional de l'Estat" amb el "republicanisme majoritari" de la cambra catalana, aprofitant els actes i mobilitzacions d'aquest divendres 12 d'octubre, Diada de la Hispanitat. El vicepresident ha subratllat que la "mística" de l'Estat "encara és la de la colonització", mentre que el projecte republicà és "per a tothom". "Un país s'ha d'alliberar sencer, no a trossets", ha asseverat el conseller.

Finalment, l'adjunt a la presidència d'Esquerra ha defensat la proposta de resolució de CatECP que reprovava Felip VI i apostava per abolir la monarquia. Aragonès ha constatat que al Parlament hi ha una "àmplia majoria republicana" que va "més enllà" de l'independentisme". Segons el vicepresident de la Generalitat, aquesta "majoria" rebutja la monarquia com a institució governamental perquè no té "cap mena de camí", i menys quan ara fa un any va "animar l'a por ellos judicial, econòmic i policial" en contra de la ciutadania.