Aquest dissabte el president de la Generalitat, Quim Torra, advertia que la figura del mediador era indispensable per poder seure a la taula de diàleg amb el govern espanyol; aquest matí el vicepresident Pere Aragonès li ha demanat que el mediador "no sigui un obstacle" pel diàleg. 

ERC i la CUP van donar suport a una moció de JxCat en la que s'exigia "una mediació internacional". Tot i el vot favorable dels republicans, el portaveu de la formació, Sergi Sabrià, va apuntar des de la tribuna del Parlament que la figura del mediador no podia ser indispensable.

Aragonès, que aquest diumenge ha assistit al XIII Congrés de la Unió de Pagesos, ha apuntat que ERC "ha assumit en solitari el desgast de forçar l'Estat a seure a la mesa de negociació" però que "els beneficis de que l'Estat sigui a la mesa són pel conjunt del país".

És per això que el també conseller d'Economia ha demanat al Govern que no es "desaprofiti l'oportunitat". "Si hi ha un mediador, millor, però no podem desaprofitar l'oportunitat d'allò que hem demanat tantes vegades, que l'Estat segui per resoldre un conflicte polític", ha afegit. 

Finalment, el vicepresident s'ha mostrat convençut que se sabrà aprofitar l'oportunitat i que el Govern anirà a la mesa "amb la màxima exigència i la màxima unitat estratègica". "El més important és el que posarem damunt la taula", ha conclòs.