La sessió de control al president de la Generalitat, celebrada aquest matí al Parlament, ha quedat eclipsada per l'anunci que uns minuts abans ha fet el conseller d'Economia, Jaume Giró, explicant que finalment el Govern es farà càrrec de l'aval dels perseguits pel Tribunal de Comptes a través de l'Institut Català de Finances. Si bé aquesta ha estat la notícia política del dia, l'interès per com evoluciona la pandèmia és una constant. I encara que les xifres comencin a donar aire, Pere Aragonès ha volgut advertir la ciutadania que l'estiu serà "complicat" i que això obligarà a mantenir les severes restriccions actuals —toc de queda i tancament d'activitats— encara durant l'agost. 

"No hem de baixar la guàrdia", ha apuntat el president des del seu escó del Parlament. Malgrat que avui la RT se situa per primera vegada en molts dies per sota de l'1, el cap de l'executiu ha volgut alertar que "la pandèmia no s'ha acabat" i que venen "setmanes complicades", amb un "estiu amb un nivell d'incidència elevat, encara amb afectació hospitalària". Basant-se en aquest pronòstic, ha confirmat que les mesures es mantindran en el curt termini. 

L'equilibri impossible salut-economia

Des del govern català es reconeix que la cinquena onada els ha agafat amb "el peu canviat". Així ho ha verbalitzat en nom de Junts Albert Batet, unes paraules que Aragonès s'ha fet seves. "Hem adoptat mesures que si haguéssim hagut de tenir en compte l'interès econòmic no les hauríem pres", ha admès el president, que en paral·lel ha aprofitat per destacar que Catalunya ha estat la comunitat de l'Estat "que més recursos ha abocat" als sectors econòmics més perjudicats. Alhora, ha subratllat el bon ritme de vacunació, amb 4,8 milions de catalans vacunats i més del 50% ja amb la pauta completa. 

Pendent de l'ordre del dia de la conferència de presidents

Durant el torn de preguntes al president, el cap de l'oposició, Salvador Illa, li ha demanat si participarà o no a la conferència de presidents del proper 30 de juliol i si el conseller d'Economia serà al Consell de Política Fiscal i Financera que es convocarà en breu. 

Aragonès ha donat a entendre que és més que probable que Jaume Giró sigui al CPFF i no ha tancat la porta a ser present a la conferència de presidents. A nou dies perquè se celebri, s'ha queixat que encara no li hagin fet arribar l'ordre del dia. Serà en funció d'aquest guió que prendrà una decisió definitiva

 "Prioritzem, per resoldre els problemes, les relacions bilaterals", ha afirmat, posant l'accent en la propera reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat prevista per al 2 d'agost. Pel que fa als òrgans multilaterals —com són la conferència de presidents i el CPFF-, ha remarcat que "si s'hi va amb capacitat de codecisió", el govern català hi serà. "Si s'hi va a fer una foto, tenim molta feina per fer".

Una estona abans d'arrencar el ple, Jaume Giró s'ha reunit amb Pere Aragonès per confirmar-li la predisposició dels responsables de l'ICF a assumir el risc de cobrir els 34 alts càrrecs dels governs Mas i Puigdemont. 

A la imatge principal, Pere Aragonès durant la sessió de control al Parlament. / ACN