L'acord entre JxCat i ERC que deixa en mans del ple del Parlament la suspensió temporal dels diputats encausats per l'1-O es va rubricar aquest dilluns de la Mercè al vespre a la Casa dels Canonges del palau de la Generalitat, en una trobada amb el president, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Elsa Artadi. Aquest va ser el punt i final d'una precipitada agenda d'anades i vingudes dels negociadors a la presó de Lledoners durant el cap de setmana que es van encarregar de tancar Artadi i Aragonès.

El termini màxim previst per tancar l'acord s'havia esgotat feia dies i la imatge del Govern en risc s'havia instal·lat als titulars dels mitjans i damunt la taula de negociació.

Amb aquesta perspectiva i amb el debat de política general que s'ha de celebrar el 2 d'octubre, les negociacions s'havien precipitat, de manera especial el cap de setmana. Calia acordar la resposta a la suspensió cautelar dels diputats que va reclamar el jutge Pablo Llarena el passat mes de juliol a la Mesa.

Les converses s'han convocat essencialment a Lledoners amb els presos. Al centre penitenciari hi ha el president d'ERC, Oriol Junqueras, i el president de JxCat, Jordi Sànchez. De fet, totes les decisions que s'han pres s'han adoptat de manera consensuada amb els presos. 

Puigdemont, una línia vermella

El president del Parlament, Roger Torrent, havia insistit al llarg d'aquests dies que ningú renunciaria a l'acta de diputat i que el repartiment de forces sorgits de les eleccions es mantindria intacte. Però JxCat volia més. El manteniment de Carles Puigdemont com a diputat és una línia vermella que aquest grup no està disposat a creuar. I així ho ha mantingut, encara que això posés en risc la coalició de govern.

S'han encarregat de deixar clar aquest límit tant el vicepresident primer, Josep Costa, que ha portat les negociacions amb ERC al Parlament com el mateix Puigdemont, a través de declaracions públiques.

Finalment, l'acord s'ha tancat respectant aquest límit i remetent la decisió a allò que disposa el Reglament de la Cambra, que no contempla la suspensió temporal que reclama Llarena però sí fixa que és la comissió de l'Estatut del diputat qui ha de decidir sobre la continuïtat dels parlamentaris.

La decisió final queda en mans d'una votació al ple, tal i com assenyala l'article 25 del reglament. "Decidiran els 135 diputats, no el jutge", han sentenciat els grups independentistes aquest dimecres al Parlament.

Ara la preocupació a JxCat és la possibilitat que el recurs que han presentat Junqueras i Raül Romeva demanant l'empara del TC davant la petició del jutge no doni peu a l'alt tribunal a emplaçar la Mesa a acatar l'ordre i situar-la davant un nou risc de desobediència.