El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, aposta perquè el referèndum pregunti per la independència i obre la porta a afegir-hi "una altra proposta". De fet, ha marcat la qüestió de la independència com a requisit indispensable a l'hora de formular un referèndum: "És el requisit imprescindible. La independència ha de ser una opció". Amb tot, el president, en aquesta línia, ha afegit que "a partir d'aquí, algú pot tenir una altra proposta". "Però la independència ha d'estar sobre la taula. Si no, no es tancarà el debat", ha subratllat el cap de l'executiu català.

En aquest marc, Aragonès ha defensat, en una entrevista a l'ACN, que l'objectiu final de la votació ha de ser resoldre el conflicte polític amb l'Estat espanyol i segueix apostant per un referèndum a "l'escocesa" i per "l'acord de claredat", malgrat no tenir suficients suports al Parlament de Catalunya per tirar endavant aquesta última qüestió. De fet, el passat octubre el Consell Acadèmic per l'acord de claredat va oferir les seves conclusions després de mesos d'estudi sobre les possibles vies polítiques per celebrar un referèndum.

L'acord de claredat

L'informe oferia fins a 5 opcions que consideren viables arreu de l'Estat, com ara consultar la ciutadania de Catalunya "sobre la conveniència que el Parlament de Catalunya iniciés un procés de reforma constitucional que podria preveure la independència i/o una nova acomodació en el sí de l'Estat". Una altra opció que també estava inclosa era la de consultar la ciutadania de Catalunya sobre "un acord polític prèviament assolit sobre la independència o una nova acomodació en el sí de l'Estat i que, per exemple, es podria fer en el marc d'una reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya".

 

Tot i això, el president es va decantar per un referèndum a l'escocesa. És a dir, una pregunta bàsica a la ciutadania de Catalunya sobre si Catalunya ha de ser un país independent amb les úniques respostes d'un "sí" o un "no". Aragonès, va encarregar aleshores un informe a l'Institut d'Estudis de l'Autogovern de la Generalitat per compartir els instruments jurídics de la proposta d'un referèndum "possible, viable i legal". A l'entrevista a l'ACN, Aragonès ha explicat que l'informe ja està "molt avançat" i que s'enllestirà durant les setmanes entrants.

Aragonès aposta per unificar espais de negociació

Pel que fa als diferents espais de negociació amb el PSOE i el govern espanyol que hi ha entre partits independentistes, Aragonès espera "millorar la complicitat" entre les formacions. "Espero que el 2024 la coordinació sigui una realitat", ha apuntat, per afegir que així s'obtindrien uns "millors resultats" per a la ciutadania del país. Malgrat que els motius pels quals Junts va sortir del Govern va ser la manca de coordinació amb ERC al Congrés i la falta d'un nou Estat Major independentista, Aragonès aposta ara per recuperar la unitat entre les formacions. 

En aquest sentit, troba "desitjable" que les diverses taules de negociació -entre partits i entre governs- acabin en un "espai compartit i únic". "Almenys per tractar qüestions de fons com ara el referèndum", ha dit el president, tenint en compte que actualment hi ha una taula de diàleg entre governs, un mecanisme de verificació internacional entre Junts i PSOE i un altre espai entre PSOE i ERC, tot i que aquest últim encara no s'hagi reunit. Tot i això, Aragonès admet que ara encara no hi ha "les condicions" per fer-ho. El president creu que cada part ha d'avançar en la seva respectiva dinàmica negociadora, perquè es vagi creant una "confiança" entre totes les parts per poder avançar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!