El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha reclamat la necessitat que Catalunya tingui "de forma imminent" un Govern "en ple rendiment" per combatre les conseqüències econòmiques de la pandèmia. Ho ha dit a Barcelona en l'acte d'ERC per commemorar l'1 de Maig, 'La República del treball digne' on s'ha compromès a impulsar un "marc català de relacions laborals, que tingui en el salari mínim de referència de Catalunya un dels seus objectius" i que es basi "en la negociació col·lectiva". "ERC ha treballat incansablement perquè això sigui possible com més aviat millor", ha recordat Aragonès, tot fixant com a objectius en matèria laboral per al nou executiu "un Salari Mínim de Referència (SMR) per a Catalunya" i "la millora de les condicions laborals".

L'acte dels republicans s'ha fet davant el monument escultòric en homenatge al polític i advocat  Francesc Layret a la plaça Goya de Barcelona. Allà ha volgut aprofitar aquest 1 de Maig per insistir en la necessitat de conformar Govern. "La gent té pressa, no pot esperar eternament", ha exclamat, tot assegurant que "ens interpel·len als que tenim responsabilitats polítiques i que hem rebut la confiança de la ciutadania a què posem en marxa sense dilatacions totes les institucions d'aquest país". Per això ha considerat "absolutament necessari complir el mandat de les urnes del 14-F".

Precisament aquest 1 de maig venç el termini límit plantejat per ERC a JxCat per aconseguir un acord de govern, abans de plantejar-se altres vies alternatives, com governar en solitari.

Perjudicis econòmics per la Covid

Durant el seu discurs, el presidenciable ha lamentat els perjudicis econòmics que està comportant la pandèmia i ha situat a la població migrada i als joves com a grans damnificats. Per aquesta raó ha exigit accions, entre les quals la derogació de la reforma laboral "que va prometre PSC i Podemos".

En aquest primer trimestre de 2021, ha subratllat, s'ha registrat "una lleugera millora en la reducció de l'atur", amb 30.000 persones menys, però les xifres globals encara estan a "un nivell inacceptable": 499.000 persones a l'atur a Catalunya.

Sense passar per alt el tancament de Nissan i Bosch, així com els ERO anunciats per BBVA i CaixaBank, ha assegurat que el sector ha de ser "part activa, amb injecció de recursos". "Cal que sortim d'aquesta crisi d'una manera diferent de la de 2008, no a costa d'una baixada dels salaris", ha apuntat.

Prosperitat compartida

Aragonès ha apostat per impulsar un "model de política industrial verd, amb injecció de recursos públics", i s'ha proposat "avançar cap a un futur de prosperitat compartida". A més, ha destacat que "llibertat nacional i justícia social sempre han anat de la mà" i ha denunciat que "avui hi ha persones represaliades per haver defensat les llibertats nacionals" de Catalunya.

Aragonès ha reclamat la "llibertat de tots els presos polítics, la lliure tornada dels exiliats" i, especialment, la posada en llibertat de l'exconsellera de Treball Dolors Bassa.

L'acte ha comptat també amb els parlaments del president del Fòrum Sindical, Bau Silanes, qui ha apel·lat a la necessitat de posar "més recursos i vetllar per la classe treballadora". També la secretària general d'Esquerra Barcelona, Anna Nebreda, ha recalcat que queda un gran camí per recórrer i la importància d'aconseguir que "protecció social i recuperació econòmica" vagin de la mà. Per la seva part representant del Jovent Republicà, Anna Tresserras, ha exigit que aquesta crisi "no la paguem els de sempre" i ha instat a dir prou "contra un sistema capitalista que ens maltracta i oprimeix".

Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha difós un vídeo a Twitter en el qual fa una crida a la "fraternitat republicana" i a la "lluita per la llibertat i la igualtat" davant la "repressió".

 

Imatge principal: Pere Aragonès / ACN