Catalunya ha aconseguit baixar dels 500.000 aturats. Durant el primer trimestre de l'any el país ha aconseguit reduir els aturats en 38.200, fet que suposa una baixada del 7,1%. Per tant, durant el mes de març la taxa d'atur s'ha situat en el 12,9% amb un total de 499.700 aturats.

A més, ha estat la segona Comunitat, darrere de Madrid, on més ha baixat l'atur amb relació a fa tres mesos, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa que ha publicat aquest dijous l'INE. Per darrere de Catalunya s'ha situat Andalusia, que ha reduït l'atur en 19.300 treballadors. Per contra, Galícia ha estat la Comunitat on més ha crescut l'atur, amb un augment de 15.700 treballadors aturats.

Ara bé, aquest bon comportament del mercat de treball a Catalunya durant el primer trimestre de l'any contrasta amb la situació en la qual ens trobàvem l'any passat, ja que si ho comparem, a Catalunya hi ha 88.100 aturats més que al març de l'any passat, un 21,4% més.

Pel que fa al conjunt d'Espanya, l'atur ha baixat fins al 15,98% amb un total de 3.653.900 aturats. Pel que fa als tres últims mesos, hi ha 65.800 aturats menys, que suposen un descens de l'1,77%.

Durant aquest primer trimestre de l'any, a Espanya l'11,2% dels treballadors (2.146.100) han treballat des del seu propi domicili fent teletreball més de la meitat de les jornades laborals. Això representa un augment de l'1,3% respecte a l'últim trimestre del 2020. 

Les dades de persones sense feina que recull l'EPA, però, no inclouen les persones incloses en un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que estadísticament es consideren ocupats.

En canvi, la suspensió o la reducció de jornada dels treballadors afectats per un ERTO sí que es reflecteix en les hores efectives de treball realitzades, que han disminuït un 1,56% en el conjunt d'Espanya respecte al primer trimestre de 2020—l'INE no dona aquesta xifra desglossada per comunitats autònomes.

Treball celebra que es trenqui la dinàmica

Per la seva part, el conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha celebrat que les dades de l'EPA "trenquin la dinàmica dels últims mesos" i mostrin creació d'ocupació a Catalunya (+33.300) i que l'atur hagi baixat (-38.200), una dinàmica que no es veia des del 2005 en els primers tres mesos de l'any.

En la roda de premsa de valoració de les dades, El Homrani s'ha mostrat esperançat, però ha avisat que "cal consolidar la tendència positiva amb la vacunació i l'obertura de sectors que han estat restringits". 

Aquesta és la mateixa posició que Pimec. El secretari general de la patronal de la petita i mitjana empresa, Josep Ginesta, ha assegurat que “valorem amb cautela les moderadament positives dades de l’EPA, que restaran condicionades a les decisions que es prenguin en matèria de restriccions, vacunació i ajuts directes”.

Ginesta també ha destacat que “l’impacte de la pandèmia és molt més profund a Catalunya, ja que l’atur ha crescut gairebé el doble que a la resta d’Espanya el que portem d’any”.

Foment del Treball també ha valorat les dades l'EPA i ha considerat que tot i l'increment de l'ocupació del primer trimestre, la destrucció d’ocupació ha estat superior a la dels anys anteriors precrisis. A més la pèrdua d’ocupació en termes interanuals ha estat de 77.300 a Catalunya.

Els sindicats qüestionen la reducció de l'atur

Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, per la seva part, han qüestionat la reducció de l'atur a Catalunya durant aquest primer trimestre i han recordat que la caiguda ve del sector serveis, un sector "clarament precaritzat". Així ho ha subratllat el secretari de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, que ha recordat que l'ocupació industrial i de la construcció ha caigut.

En la mateixa línia s'ha expressat la UGT, que ha destacat que la indústria ha destruït 9.000 llocs de treball. El seu secretari general a Catalunya, Camil Ros, creu que les dades haurien estat molt diferents si la Setmana Santa s'hagués celebrat a l'abril i assegura que "no hi ha indicadors que facin pensar que estem en l'inici de la recuperació de l'ocupació".