El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reunit aquest divendres amb la presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, al Palau de la Generalitat. La trobada, que ha avançat El Periódico i ha confirmat El Nacional, ha estat la primera reunió que celebra el president amb la representant d'una altra de les forces del Parlament després que la decisió de Junts d'abandonar el Govern ha obligat a remodelar l'executiu.

Durant la trobada, Albiach han aprofitat per transmetre al president els seus dubtes sobre l'estabilitat del nou executiu. Fonts dels comuns han assenyalat que no saben quin pla té Aragonès per sobreviure el que resta de legislatura ni quines aliances vol teixir, tenint en compte que els 33 diputats d'Esquerra Republicana queden lluny dels 68 que atorguen la majoria absoluta. A més, han advertit que no regalaran un xec en blanc a les propostes del Govern, sinó que cada llei, cada decret i cada moció s'haurà de negociar per separat. "Que no donin res per fet", han assegurat les fonts. Ara bé, les mateixes han lamentat que la reunió no ha servit per a gaire, ja que Aragonès no ha resolt aquests dubtes sobre la continuïtat del Govern. "Ha estat una trobada de cortesia, de la qual hem sortit una mica com hem entrat", han confirmat.

Trobades després de les trucades

Aragonès ja va explicar a l'entrevista que va oferir ahir a TV3 que havia mantingut contactes telefònics amb Junts, comuns, CUP i PSC, després de la remodelació de l'executiu provocada per la marxa del partit de Laura Borràs i Jordi Turull. Aquesta, però, ha estat la primera reunió que celebra i la intenció, segons fonts del Govern, és que fer el mateix amb la resta de partits amb qui s'ha posat en contacte. De moment, però, no estan tancades les agendes.

"Seran converses privades per parlar sobre la situació política i econòmica actual, en la línia d'altres trobades anteriors, i no per abordar un únic tema en concret", especifiquen fonts del Palau de la Generalitat, que afegeixen que la trobada entre Aragonès i la líder dels comuns ha durant menys d'una hora.

Albiach, que ha defensat els darrers dies la necessitat de construir una majoria progressista al Parlament, va sentenciar en conèixer la decisió d'Aragonès de governar en solitari que el govern naixia "mort". Això no obstant, ha insistit en declaracions públiques a reclamar al president una negociació per poder aprovar els pressupostos i evitar haver d'anar a una pròrroga dels comptes. En aquest sentit, va advertir que no donaria un xec en blanc a l'executiu per aprovar el projecte.

De la seva banda, el president ha insistit des que es va constituir el nou Govern que la seva prioritat és aprovar els comptes amb el suport dels grups que fins ara han fet costat al Govern, és a dir, Junts per Catalunya, els comuns i la CUP. No ha descartat la possibilitat d'arribar a acords amb el PSC, però tampoc l'alternativa d'una pròrroga pressupostària.