El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha valorat el preacord entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per a un govern de coalició, i ha assegurat que la posició d'Esquerra no serà la mateixa que al juliol perquè "han passat moltes coses".

"Estem en el no, de moment, i esperem que es moguin", ha insistit Aragonès en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. Així mateix, ha afirmat que ERC només facilitarà un govern amb PSOE i Unidas Podemos si es comprometen a crear una taula de negociació política entre les institucions catalanes i l'Estat.

Aragonès ha reiterat que aquest compromís de diàleg hauria de ser "igualitari" i amb "llibertat" per fer les propostes que es considerin a cada banda. El vicepresident del Govern ha reclamat "garanties" en el compliment i "seguretat jurídica", de manera que no es pugui modificar allò que es tracti en aquesta negociació.

Aragonès ha lamentat que el document signat entre Sánchez i Iglesias plantegi la situació de Catalunya com un problema de convivència entre catalans, "com si l'Estat no hi tingués res a veure". "No és un conflicte de convivència entre catalans", ha subratllat.

Tsunami Democràtic

Aragonès ha insistit que la mobilització permanent serà necessària durant l'eventual taula de negociació que es creï amb l'Estat, ja que considera que les concentracions al carrer són una eina de pressió política.

Preguntat per si coneix qui hi ha darrere de Tsunami Democràtic, ha replicat que aquesta és una pregunta per a la plataforma i no per a ell, i s'ha remès a explicar que membres i càrrecs electes de la formació han participat en mobilitzacions convocades per aquesta organització.

DUI i referèndum

D'altra banda, Aragonès ha assegurat que el procés d'independència de Catalunya és "irreversible", com recull la ponència política que els republicans votaran en el Congrés Nacional del partit previst per al 21 de desembre, i, preguntat pel fet que el document no reculli la declaració unilateral d'independència, ha replicat que hi ha tres vies per celebrar el referèndum.

La primera és el referèndum acordat amb l'Estat, per a la qual es necessita aquesta taula de negociació, però també plantegen "forçar-lo" a través de la mobilització permanent, entre altres coses; o realitzar un referèndum unilateral.

Pressupostos

El també conseller d'Economia ha avisat que sense pressupostos catalans s'afecta els serveis públics més enllà del Govern i ha admès que les negociacions amb els Comuns s'han "alentit" per la campanya del 10-N. Tot i això, ha dit que "evoluciona" i es desenvoluparà més en els propers dies. Ha previst portar-los al Parlament a finals d'any. De les converses amb els Comuns ha dit que hi ha "marge" per assolir l'acord i que hi ha "bona voluntat".

Aragonès ha dit que actualment no es viu un escenari de convocatòria d'eleccions a Catalunya i que ERC vol treballar per aprovar uns pressupostos i construir una mesa de negociació amb l'Estat per trobar una sortida política al conflicte. També ha evitat posicionar-se sobre si li faria il·lusió ser el candidat d'ERC en unes eventuals eleccions catalanes i ho deixat en mans del partit.