L’endemà mateix que les declaracions del republicà Gabriel Rufián carregant contra el president Carles Puigdemont per la suposada trama russa del procés provoquessin una nova crisi entre ERC i Junts, el president, Pere Aragonès, ha aconsellat als partits independentistes que es mirin menys el melic i es dediquin a explicar el seu projecte de país. Aquesta no era, però, la resposta del president a l'enèsim conflicte entre els socis de Govern sinó a l'enquesta Òmnibus que avui ha fet públic el CEO i que mostra que només un 38,8% dels catalans vol que Catalunya sigui un estat independent, mentre que els contraris a la independència se situen en el 53,5%.

La pèrdua de suport que, segons el CEO, experimenta l’independentisme obeeix, a parer del president, a la repressió continuada que pateix i a no haver assolit els objectius marcats l’octubre del 2017, però també a les tensions polítiques entre els partits. “L’independentisme, quan parla en positiu, avança. Quan explica el projecte i no es mira el melic sinó que parla al conjunt de la societat i explica un projecte de país en positiu és quan avancem”, ha assegurat des de Berlín on es troba de viatge.

 

Suport al diàleg

Per tant, el president ha aconsellat que si l’independentisme vol recuperar terreny “ha de parlar menys de sí mateix i més del país i del projecte que ofereix”. És més, ha assegurat que això és el que ell intenta fer, tot i que el dia anterior es va limitar a esquivar la polèmica de l'incendi provocat per les paraules de Rufián i, de fet, va abonar els dubtes sobre els contactes de l'entorn de Puigdemont advertint que l’independentisme ha d’emmarcar les seves relacions en l’àmbit d’Europa i els països democràtics.

El president ha assegurat que l’àmplia majoria dels catalans considera que, tal i com defensa ERC, la negociació i el referèndum és el camí i això és “el més rellevant”. “Els moviments transformadors avancen quan es dirigeixen al conjunt país i parlen dels beneficis del seu projecte pel país i no quan parlen de les seves qüestions internes”, ha reblat.

Torra i vaga d'ensenyament

Aragonès, que ha fet aquestes declaracions després de visitar un centre d’acollida de refugiats ucraïnesos al centre de Berlín, s’ha referit també a la decisió del president Quim Torra de con comparèixer davant del jutge que avui ha vist el seu cas per desobediència. El president ha manifestat “tot el suport” davant la decisió de Torra i davant la repressió que pateix.

Pel que fa la vaga d'Ensenyament i la reclamació dels sindicats que actuï com a interlocutor per part del Govern, Aragonès ha insistit que el conseller, Josep González-Cambray, té tot el suport del Govern per afrontar aquest diàleg, i ha reiterat que és Cambray qui té l'expertesa, el coneixement i la confiança per dur a terme el diàleg i els acords amb la comunitat educativa. De fet, a parer del president, el suport que l'enquesta del CEO mostra a l'avançament del calendari demostra que és una bona mesura.