18, 22 i 29 de desembre. Són les tres dates, segons fonts de la Moncloa, proposades pel govern espanyol al PP perquè Alberto Núñez Feijóo en triï una i es reuneixi d’aquesta manera amb Pedro Sánchez. La primera d’aquestes dates és aquest dilluns, 18 de desembre, de manera que ja només queden dues propostes sobre la taula. La setmana passada, l'equip del cap de l’executiu va trucar a l'equip del cap de l’oposició i li va oferir aquestes tres dates per celebrar una trobada abans que sonin les campanades de Cap d’Any. En aquella trucada telefònica, la Moncloa va reiterar a Génova la proposta d'avançar amb una comissió de treball "en tres temes d'Estat fonamentals": el finançament autonòmic, la reforma de l'article 49 de la Constitució (per eliminar del text l'expressió "disminuïts", en referència a persones amb alguna discapacitat) i la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Aquest dilluns, el portaveu del PP, Borja Sémper, ha insistit en les crítiques per l'actuació del PSOE i el govern espanyol en relació amb la reunió entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. El popular ha qualificat la petició de reunió i tot el que l'envolta de "mera tàctica", de "joc partidista" i de "ganivetada a curt termini", ja que tots estan "embolicats" al voltant de si hi haurà o no reunió, però no parlen dels continguts o d'altres temes d'actualitat. "Nosaltres no picarem aquest ham", ha assegurat, mentre que ha demanat "rigor, seriositat i ordre" i ha reiterat que als populars no els han dit els temes dels quals el president del govern espanyol vol parlar i que l'única comunicació que hi ha amb l'executiu és per oferir-los dates i no per abordar els continguts.

De fet, la cantarella del PP en els darrers dies és que abans de pactar una data per celebrar la reunió, cal pactar quins temes s’hi abordaran. El govern espanyol, per la seva banda, insta els populars a deixar de donar-hi voltes, acceptar una de les tres dates marcades al calendari i fer les propostes que consideri sobre el contingut de l’ordre del dia. Així ho ha manifestat el mateix Pedro Sánchez, que ha assegurat que el seu equip obre la porta perquè el PP afegeixi més temes de conversa en aquesta reunió, més enllà del finançament autonòmic, l’article 49 de la Constitució i la renovació del CGPJ.

El CGPJ, motiu de discrepàncies

És precisament en aquest darrer punt en el qual les dues parts més discrepen. El Consell General del Poder Judicial té el mandat caducat des de fa més de cinc anys, i és obligació de PSOE i PP arribar a un pacte que desencalli la renovació d’aquest òrgan. Però els populars es neguen, a hores d’ara, a renovar la cúpula dels jutges espanyols.

Feijóo argumenta que, abans de fer cap reforma, caldria reformar la institució, així com la manera d’escollir els vocals que en formen part. El govern espanyol insisteix en la mateixa postura que també té la Comissió Europea: primer cal una renovació, que és el més fàcil i ràpid de fer; i després, en tot cas, abordar com es pot reformar la institució, en cas que faci falta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!