Pedro Sánchez ha oferit tres dates a Alberto Núñez Feijóo per reunir-se abans d'acabar l'any, dues abans de Nadal i una abans de Cap d'Any. Així ho han informat aquest dilluns fonts de La Moncloa, que han afegit que el president del govern espanyol ha trucat al líder del PP per fer-li l'oferiment i reiterar-li la proposta d'avançar amb una comissió de treball "en tres temes d'Estat fonamentals": el finançament autonòmic, la reforma de l'article 49 de la Constitució (per eliminar del text l'expressió "disminuïts", en referència a persones amb alguna discapacitat) i la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Fonts del PP ja han confirmat que Feijóo assistirà a la reunió amb Sánchez "per sentit institucional i democràtic", tot i que han mostrat la seva disconformitat amb aquesta trobada. Els equips d'ambdós bàndols treballen per tancar la data "adient", tot i que els populars han fet tot un seguit d'exigències de cara a la reunió. Per una banda, han descartat "qualsevol possibilitat que passi per una taula de negociació en els termes acordats amb els partits independentistes". Per una altra, han mostrat la seva voluntat de "pactar el què i el per a què abans del quan". A més, han demanat "un ordre del dia de la reunió per escrit" i han avançat la intenció d'incorporar-hi diversos temes.

La postura del PP sobre finançament, Constitució i CGPJ

Sobre les tres qüestions que Sánchez vol tractar, les fonts del PP han aclarit la seva postura. Pel que fa al finançament autonòmic, "és imprescindible abandonar la negociació bilateral entre la Generalitat i el govern espanyol que recollia l'acord que va fer president Pedro Sánchez i treballar en un model que respecti totes les comunitats autònomes i no privilegiï només a una d'elles". Pel que fa a la reforma de la constitució, han demanat que "els socis de Sánchez donin garanties que no faran servir aquest canvi per demanar noves modificacions en el text constitucional". Sobre la renovació del CGPJ, "és imprescindible modificar la llei per despolititzar la justícia, en els termes que reclama Europa".

Finalment, les fonts del PP han lamentat que la trucada s'hagi produït unes hores abans del debat sobre la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats i han mostrat les seves sospites que tot plegat es tracta d'una estratègia amb l'objectiu d'"apartar l'atenció d'una qüestió que agita emocionalment tot el país i que suposa una humiliació per a tots els espanyols". "Tot i això, Feijóo acudirà a la reunió per sentit institucional i democràtic", han conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!