La llei d'amnistia podria estar enllestida al maig, coincidint amb la campanya de les eleccions europees. Aquest dijous, el seu redactat ha rebut llum verda de la Comissió de Justícia i ara la norma comença un tràmit llarg d'uns dos mesos. Aquest és el calendari de l'amnistia:

L'amnistia al Congrés

La primera parada és al Congrés dels Diputats, dijous vinent. El ple de la cambra baixa aprovarà, previsiblement, el dictamen de la llei amb 178 diputats: PSOE, Sumar, ERC Junts, EH Bildu, PNB, Podem, BNG i l'exdiputat socialista José Luis Ábalos.

L'amnistia al Senat

Un cop hagi rebut el vistiplau de la cambra baixa, l'amnistia començarà el llarg tràmit a la cambra alta. La llei podria entrar a la Mesa del Senat per ser admesa a tràmit entre el 19 i el 26 de març, quan començaran els dos mesos de tràmit. El PP ja havia assegurat que farà tot el possible per frenar-la, fins al punt que va aprofitar la seva majoria absoluta a la cambra alta per reformar el reglament i decidir si aplica o no el procediment d'urgència a les proposicions de llei —amb l'objectiu d'alentir l'amnistia—.

Així, la tramitació ordinària de la norma serà d'un màxim de dos mesos. La nova lletrada major del Senat, Sara Sieira, serà l'encarregada de signar el nou informe jurídic que ha d'acompanyar la iniciativa per ser admesa a tràmit. Vox ha instat el PP a rebutjar l'entrada de la llei, però els populars no ho veuen factible perquè consideren que la cambra té l'obligació de tramitar-la. Això sí, el president, Pedro Rollán, ha demanat un informe als lletrats perquè es pronunciïn sobre el recorregut legislatiu que ha de tenir la llei.

L'amnistia a la Comissió Constitucional

La Mesa designarà previsiblement la Comissió Constitucional com l'òrgan per tramitar l'amnistia i fixarà el termini per registrar tant vetos com esmenes parcials. Fonts parlamentàries del PP han assenyalat a Efe que la intenció és que abans que finalitzi el termini de registre d'esmenes se celebri a la comissió un seguit de compareixences de juristes i experts constitucionals, després que aquesta mateixa petició fos rebutjada al Congrés. Després de les compareixences es procediria a debatre i votar al ple tant les esmenes com els vetos si n'hi hagués. Tot plegat es produirà després de conèixer-se els informes demanats al Consell General del Poder Judicial i a la Comissió de Venècia.

L'amnistia torna al Congrés

El Senat rebutjarà la llei aprovant les esmenes del PP i la proposició de llei tornarà al Congrés, previsiblement a finals de maig. Allà, els socis de Pedro Sánchez tornaran a restituir el text original i aprovaran definitivament la norma. D'aquesta manera, l'amnistia veurà la llum sis mesos després que la iniciativa fos registrada pel PSOE sota el tràmit d'urgència. Pel camí hi ha hagut dures negociacions amb ERC i Junts sobre els delictes de terrorisme, així com diversos obstacles del PP, informes jurídics i polèmiques amb els lletrats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!