Una dona de 34 anys, de nom Ana Mari, ha explicat en un fil de Twitter que aquest any assistirà per primera vegada a la manifestació de la Diada. "Sempre m'havia sentit catalana i espanyola a parts iguals. Fins a l'any passat", ha explicat, recordant la repressió policial de l'1 d'octubre i els atemptats de Barcelona i Cambrils.

"Tot va canviar amb els atemptats de Barcelona i Cambrils. Amb la meva carta que adjunto com a imatge, ho entendreu millor. Després va pasar el que tots/es sabeu. 20-S, 1-O, 3-O, 10-O, 27-O,.. empresonaments, repressió... En 1 sol mes vaig anar a més manis que en tota la meva vida. Han passat moltes coses i les he viscut molt intensament. L'1 d'octubre em va arribar a l'ànima. La sensació de tots a una, de poble unit lluitant pels nostres ideals. Òstia! És que és enrecordar-me i m'emociono", assenyala.

La dona explica que es filla de pare gallec i mare andalusa, i que sempre s'havia sentit catalana i espanyola, fins que tot es va esberlar amb els atemptats de Barcelona i Cambrils i la poca reacció de solidaritat que va veure en la política espanyola. "De cop i volta tot canvia. Passen els dies de dol i comencen a atacar Catalunya. No puc entendre-ho. Em dol veure tot el que està passant. No hauríem d'estar tots junt units contra el terrorisme?", indicava en la carta que va escriure. "On són els 11 milions de persones que es van manifestar el dia després de l'atemptat de Madrid [Atocha el 2004] a tota Espanya per plantar cara al terrorisme?", es preguntava.

El que va passar l'1 d'octubre la va impulsar a un canvi definitiu.